söndag 26 oktober 2008

Vuxna på nätet

Utbildningsminister Sari Sarkomaa uttalar sig om de satsningar som planeras på lärarutbildningen i en artikel om vuxennärvaro på nätet:
"Skolan har en nyckelroll. Alla lärare måste förstå sig på Internet. Därför ska det in mer medieutbildning på lärarlinjen, också som fortbildning. Förhandlingar pågår just nu"
Sant men hur har hon egentligen tänkt att det ska gå till? Så klart att det ska in i utbildningen (15 år försent men bra i alla fall) men innan de börjar vara vara i majoritet i skolorna så har det gått 20 år till. Fortbildning för aktiva lärare är bra men räcker inte. Man kan inte utbilda lärare till att "förstå sig på Internet" på en utbildningsdag en gång i året eller liknande. För att förstå en främmande kultur, vare sig det gäller att lära sig förstå österländsk- eller Internet-kultur, krävs att man tar aktivt del i den under en längre tid.
Jag har ingen lösning på hur det ska gå till inom en rimlig tid. Eftersom skolan har tillåtit sig att bli långt efter i utveckling så är det svårt att ta igen det snabbt. Speciellt med de villkor som lärare anställs idag. Det viktiga skulle dock vara att få ut lärarna (och alla andra som jobbar med barn och ungdomar) i den riktiga världen där barnen och ungdomarna finns. Den världen är idag till stor del virtuell, och kommer så att förbli hur gärna vi vuxna än försöker blunda för det. Undervisning, och kontakt med ungdomar, borde ske på ett sätt som de kan ta till sig. Inte på de sätt som passar oss lärare.

Inga kommentarer: