fredag 27 februari 2009

Ingen ska lämnas ensam

I tider som verkar gå mera och mera mot kontroll och övervakning är det roligt att se att man kan uttala sig utan att överreagera, som psykiatern Kristian Wahlbeck och överläkare Tom Silfvast gör i dagens tidning angående gärningsmannen vid Jokela tragedin förra året.
" Jag tycker att man ska diskutera med sina barn om den värdegrund som de intresserar sig för. Unga människor söker alltid en livsåskådning. Det är nog viktigast att de inte lämnas ensamma med en maskin eller Mein Kampf."
"Det är viktigt att det förs etiska diskussioner om innehållet på internet, men jag tror inte på att införa kontroll. säger Wahlbeck."

Låter klokt, tycker jag.

torsdag 26 februari 2009

Plagiatdetektor

Åbo akademi tar i bruk Urkund för att plagiat-kontrollera studerades inlämnade arbeten. Detta program, Urkund, jämnför automatiskt arbeten med tidigare arbeten som finns i dess databas samt med uppslagsverk, böcker o.s.v.
Jag tycker i princip att detta är ett helt ok verktyg men varför måste allt användas till övervakning? Många studerande vet helt enkelt inte var gränsen för plagiat går så varför inte ge dem tillgång till verktyget? Då kan de själv kolla om arbetet är ok eller behöver arbetas om.

onsdag 25 februari 2009

Samhället och IT-möjligheter

Johan Sandell, IBM:s Finlandschef, grämer sig i dagens HBL över att Finland tappat sitt teknologiska försprång på grund av att staten och kommunerna inte är bättre på att plocka upp ny teknik. Han påpekar att inom staten ökar IT-kostnaderna medan trenden inom företag är den motsatta.
Här stöter vi igen på den gamla sanningen. Vi kan inte plocka in IT:n men ändå jobba vidare på samma sätt som vi alltid gjort. Den som vågar förändra sig har här allt att vinna. Kommuner och statens trögroddhet, brist på ledarskap och helhetssyn samt motviljan mot förändringar är här en stötesten som gör att samhället halkar efter den enskilda individens (och speciellt ungas) färdighetsnivå.Tekniken och kunskapen för att göra nästan vad som helst finns redan. Nu skulle det bara gälla att använda den kreativt och effektivt. Inte minst borde vi börja utgå från medborgarnas behov inte efter myndigheternas.

måndag 23 februari 2009

Skolbarn.fi

Hem och Skolas sida skolbarn.fi har nu öppnats. Första temat handlar om barn och ungas nätanvändning. Förutom att jag fått vara med på ett hörn som "expert" (tackar för komplimangen) finns också en hel del övrigt material, forum och möjligheten att ställa frågor.
Rekommenderar att ta en titt om du är barn, vuxen eller råkar använda Internet.
Jag fick åtminstone tipset om det här rätt snyggt gjorda klippet om "Internet Safety"

onsdag 18 februari 2009

Rättigheter och övervakning. Konsekvenser?

Jan Svardhagen meddelar i ett inlägg på sin blogg IT & Etik att han lägger ner den och sin föreläsningsverksamhet inom området. Han motiverar sitt beslut med bl.a
"Vi ser idag starka krafter politiska såväl som kommersiella som alltmer driver projekt som bygger på ökad kontroll och övervakning av internet såväl som våra unga. När det gäller våra unga så har dessa krafter helt slutat att fokusera på människan utifrån ett humanistiskt perspektiv och istället valt att lyssna på de krafter som ivrigt vill reglera, diktera och bestraffa de som idag står för nytänkande, demokrati och stor omtanke."
Kom att tänka på saken då jag läste "Skydda ditt barn på internet" . Reagerade bl.a över hur mycket den fokuserade på övervakning samt den reklam som Symantec fick. (Förlaget som gett ut boken deltog också i programmet under Svenska motsvarigheten till informationsäkerhetsdagen tillsammans med bl.a just Symantec och Microsoft...)
Skrämmande om företag som dominerar marknade ska få berätta vad vi får och ska göra. Samma ser vi vad gäller IPRED, LexNokia och pågående rättegången mot PirateBay i Sverige. Lagar och regler skapas inte för att skapa ett kraftfullt och socialt fungerande samhälle alla gånger.
Missförstå mig inte. Brott är brott och ska bekämpas, även om det försigår på Internet. Dock kan vi inte gå mot ett samhälle som bygger på total övervakning och helt förbiser den enskilda individens rättigheter för att stora företag inte ska flytta eller, som musikindustrin, behöva anpassa sig till den tid vi lever i.
Hur skulle det se ut i dag om vi gett efter för dem redan vid C-kasetten? (Den skulle ju sänka musikbolagen eftersom man kunde sprida och kopiera musik hur som helst.) Nöjt oss med radio och slutat utveckla tekniken?
I dessa lägen gäller det för oss alla att tänka själva och inte svälja allt vi hör. Ett samhälle där företag och deras organisationer har samma, eller t.o.m. större, befogenheter att övervaka oss än polisen kan väl ändå inte vara lösningen på alla problem?


onsdag 11 februari 2009

Real-life Dilbert manager quotes

Kan inte hjälpa att tänka på hur många av dessa Dillbert-citat tagna ur riktiga livet som, med liten modifikation, även kunde gälla skolvärlden. Vad sägs om:

"Teamwork is a lot of people doing what I say.'"
eller

"We know that communication is a problem, but the company is not going to discuss it with the employees"
för att inte tala om

"No one will believe you solved this problem in one day! We've been working on it for months. Now go act busy for a few weeks and I'll let you know when it's time to tell them."

?

tisdag 10 februari 2009

Informationssäkerhetsdagen

10 februari "firas" informationssäkerhetsdagen / SaferInternetDay 2009 Under veckan ordnas en hel del program. Även om man tyvärr koncentrerar sig lite väl mycket på faror och negativa sidor istället för att lyfta fram de positiva sidor som gör att man trivs på nätet, finns en hel del matnyttigt. Ett exempel är testet för mediafostrare. Rekomenderar alla att bekanta sig med materialet för föräldrar,och lärare. Tänk dock som vanligt lite själv också. :)

söndag 8 februari 2009

Stulen nätidentitet

I dagens tidning kan vi läsa om falska identiteter som skapats på IRC-gallerian med hjälp av stulna bilder från Facebook. Denna profil har sedan använts för att skicka kränkande meddelanden i annan persons namn.
Som sig bör har detta polisanmälts och polisen säger sig också ta såna anmälningar på allvar. Hoppas det verkligen är så för det är på tiden att alla säger ifrån att sånt här beteende inte är acceptabelt. Även berörda comunitys kunde gärna ta sitt ansvar i dessa fall och inte bra plocka bort anmälda profiler och sidor. Bilderna från Facebooken ägs ju av Facebook efter att de publicerats där. De har alltså stulits därifrån och mot alla regler publicerats på IRC-gallerian. (Man kan ju inte ha rätt att publicera stulna bilder eftersom man vid publicerandet godkänner att bilderna är ens egnea eller att man har tillstånd?) I detta fall borde det ju inte vara speciellt svårt för dem att bevisa att så har skett om man samarbetar lite.
Vore på sin tid att också dessa nätgemenskaper visar att sånt här beteende inte accepteras. Kanske den signalen bättre skulle gå hem hos individer som fått för sig att man kan bete sig hur som helst bara för att man rör sig på nätet.

onsdag 4 februari 2009

Tid på Internet



Hem och Skola kom ut med statistik insamlat från skolbarn.fi om hur mycket tid föräldrar tror deras barn använder på Internet. Kurvan skiljer sig inte så mycket som den i undersökningen om hur många som använder Internet som gjordes av WII i slutet på förra året.
Det intressanta är väl ända egentligen till vad tiden används. Detta blir ju lätt en definitionsfråga. Som bra exempel kan tas det inslag som fanns i dagens TV-nytt. Inslaget filmades delvis i vår datasal under en lunchrast och speakades in som "Elever som fördriver tiden i datasalen" samtidigt som skärmarna tydligt visade att det eleverna jobbade med var informationsökning, presentationer och texter. Det är knappast detta som barn och ungdomar fördriver tiden med?
Hur räknar man egetligen tiden för Internetanvändning? Om jag tänker på egen användning så är jag "på Internet" om jag Skypar med någon? Borde den tiden begränsas på något sätt så att jag istället talar i telefon en del av tiden? Borde man på samma sätt begränsa tiden för annan kommunikation så att man inte får använda forum på Internet utan måste göra samma sak på andra sätt? Eller borde vi ta det på samma sätt som t.ex. tv-tittande? Se på det som är någon poäng med att se, det kan vara lärorikt, underhållande eller vad som helst men skippa slötittandet där man bara degar framför tv:n av gammal vana?
Om man omvandlar tidsanvändning och ändamål till aktiviteter som också personer med mindre nätvana kan identifiera sig med så är det lättare att använda sunt förnuft.
Samma kunde gälla lagen om grooming som tydligen jobbas fram i Finland som bäst. Visst är det bra att samhället visar att detta inte är acceptabelt men risken finns ju att nån på allvar tror att man kan lagstifta bort detta problem och sedan inte behöva göra mer åt saken. Hur skulle det lyckas nu om det inte lyckats förr?