torsdag 31 maj 2012

Facerape-juridik

Läste om 15-åringen som åtalats för att ha publicerat saker med en "kompis" Facebook konto. Är inte riktigt säker på att rätten alla gånger är rätt ställe för detta (därmed inte sagt att det är fel alla gånger heller) men började fundera på juridiken. Hittade en advokatbyrå på Facebook som där svarar på frågor och skickade in följande:
"Hittade följande artikel från Sverige. (http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.450821/15-aring-polisanmals-efter-en-facerape) 15-åring anmäls för "Facerape". Funderade på följande. Facerape är ju oftast att du utnyttjar det att någon inte loggat ut från sitt konto eller gett ut sitt lösenord. Är det fortfarande ett brott? Om jag tar mig in i en olåst lägenhet utan lov är det väl ändå inbrott? Gäller samma digitala rum?
Vad skulle kunna tänkas vara utgången i ett sånt här fall i Finland om utövaren är under 15 och inte straffmyndig? Eller ännu intressantare, om personen är under 13 och kontot alltså är falskt?"
Ska se om jag får svar.

Tillägg:  Ett svar på en förkortad fråga finns nu publicerat (31.5. 2012):
En person under femton kan inte straffas utan de åtgärder som kan tas till går via de sociala myndigheterna, Om personen som olovligt använder kontot är över 15 år kan ma anmäla detta och straffet kan vara böter eller fängelse högst ett år. (Sades inte rakt ut men jag tolkade det som att det även gäller utnyttjande av att nån glömt att logga ut.)

Inga kommentarer: