onsdag 31 oktober 2012
Svenskspråkiga nätpoliser
Bra tycker jag. Plats finns för fler. Synd bara att endel av dem förväntas sköta detta "vid sidan om" normala uppgifter. Arbete skulle nog finnas för hela dagen.
Intervju med Mikael Appel
Tillägg: Alla nätpoliser listade http://www.poliisi.fi/virtuaalinenlahipoliisi
tisdag 30 oktober 2012
Sibbo work-shop
Riktigt i korthet om programmet. Tittade lite på vad ungdomar gör och varför med det som kallas sociala medier samt funderade på fördelar och nackdelar med samma verktyg i undervisningen. T.ex. grupper på Facebook, Twitter som informationskälla och bas för konkretisering av händelser och Google+ Hangout som verktyg för arbete på distans.
Utöver det tittade vi på några fritt tillgängliga verktyg som man utan dess mer förberedelser kan ha nytta av och som på ett bra sätt demomstrerar styrkan med "IT".
söndag 28 oktober 2012
God arbetsmiljö
Ändamålsenlig personlig utrustning både för undervisning och administration. Detta kommer vi inte ifrån. Ska vi ha elevhanteringsprogram ibruk och en tidsenlig undervisning måste utrustningen vara i skick. Kan göras på olika sätt men måste fungera. Använder vi bärbara datorer och flyttar dem från utrymme till annat behöver de ha batteritid så det räcker och passa ihop med utrustningen på alla ställen. (Eftersom detta blir svårt i praktiken rekomenderar jag inte detta system av annan orsak än ekonomiska.)Har man stationära datorer ska man genom personlig inloggning kunna komma åt alla resurser varifrån som helst.
Lämplig utrustning är sällan en och samma maskin åt alla. Sällan ens en maskin. Exempel på lyckat koncept kunde vara pekdator + bärbar eller stationär dator.
Interaktiva tavlor och liknande är inte nödvändigt men bra för aktiva grupper av lärare som är beredda att sätta tid på att anpasssa sin undervisning. Minimiutrustning bör dock finnas i alla utrymmen.T.ex. projektor, dator om inte den kommer med personen, dokumentkamera och högtalare. I de flesta fall är detta fullt tillräckligt.
Obegränsad tillgång till Internet. Med obegränsad menar jag trådlöst öppet nät så att man kan använda vilken utrustning som helst (öppna nätet ger ju dessutom stora möjligheter för eleverna), tillräckligt med bandbredd för vilket aktivitet som helst och så klart, tillgång till alla tjänster. Hoppas vi snart får ett förbud mot att skolor ellerit-avdelningar stänger av tillgång sajter.
Dessutom är det viktigt att utrustningen är av god kvalitet. Ingen skulle komma på iden att på ett kommersiellt företag köpa en PC för ett par, tre hundra och förvänta sig att de anställda ska använda den i både fyra och fem år. Av den orsaken är skolor med Mac:ar nöjdare. De har helt enkelt dyrare och bättre datorer. Samma kan nog uppnås med PC eller Linux men bra hårdvara kostar. Snålar man på det lider produktionen. Vad än man jobbar med.
fredag 26 oktober 2012
Kotisohvalla tuutin täydeltä nettiin
"På nätet kan man ge vilken bild som helst av sig. Hur kommer det sig att så många väljer att lyfta fram sin dumhet?"
Rekomenderas för alla som behärskar finska. Kan ses på YLE Areena det närmaste året.
torsdag 25 oktober 2012
Gott "arbetarskap"
Skriver ner några punkter i den ordning de råkar komma:
- Lämplighet. Jobbar man med människor måste man vara lämplig för det. Självklar sak kanske men i alla fall.
- Har grundkunskaper. Vare sig man är ung eller gammal bör man vid anställningen behärska grundläggande färdigheter. Helt enkelt vara på samma nivå som resten av samhället. Inga konstigt med det kan man ju tycka men tyvärr är det inte alltid så. Jag är inte riktigt säker på att lärarutbildningen sköter sig på den här punkten men kan finnas andra orsaker.
- Har insett att skolan inte är den samma som den man själv gick i för ett antal år sedan.
- Tar eget ansvar för upprätthållande av kunskaper. Man behöver ju inte gå en kurs för allt om man besitter hyffsade grundkunskaper. Genom att följa med sin tid upprätthålls kunskaperna och utvecklas samtidigt.
- Vilja att jobba för allas bästa. Om man jobbar tillsammans krävs det att alla drar åt samma håll för att det ska fungera. Alla jobbar ju för elevernas skull i enskola. Arbetssätt väljs på basis av detta.
tisdag 23 oktober 2012
Gott ledarskap
Det vi alla behöver är klara riktlinjer. Vad strävar vi efter och varför? Vad använder vi för att nå det? Här är ju frågan varför otroligt viktig. Vet vi inte det kommer vi att misslyckas. Däremot kommer nog svaren att ändra med tiden och det måste de få göra.
Demokrati är överskattat. Allas kunskaper och personliga starka egenskaper ska få komma fram men det betyder inte att alla gör (s)om man vill. Rektorn bör som ledare klargöra att detta är ett krav och så här gör vi. Många förändringar misslyckas för att personalen helt enkelt struntar i det. Då blir bördan för stor och de som försöker orkar inte. Det finns dessutom många bra sätt att göra saker, speciellt med tanke på IT. Alla kan inte göra som de vill och är vana utan man måste bestämma på vilka sätt man arbeter så att alla stöder varandra. Då undviker man dessutom en massa överlappande system. (Tänk bara på alla inloggningar.)
Dock viktigast av allt. Ledaren bör kunna motivera varför och få de anställda med sig. Här har jag med avsikt undvikit ordet lärare av två orsaker. Varför ska skolan som arbetsplats skilja sig från andra så att arbetstagaren kan vägra att göra ett gott arbete enligt arbetsbeskrivningen? (Kalla det fast läroplan.) Dessutom kommer vi att behöva mer och mer andra personer än lärare i skolorna. Inte kan en rektor alla gånger sköta allt och känna till minsta detalj. Ledare bör kunna delegera men ska ändå känna till och styra helheten.
onsdag 17 oktober 2012
Svenskarna och Internet 2012 (och en till)
- Var femte svensk använder nu en surfplatta. Bland barnfamiljerna är det var tredje
- Hälften av treåringarna använder Internet och 40 % av tvååringarna.
- 13 procent av befolkningen betalar inte sina räkningar över internet. Det gäller framför allt de äldre
- 1,2 miljoner människor i Sverige använder inte Internet alls eller mycket sällan
- Det dagliga Internetanvändandet har ökat i alla åldrar utom bland de äldsta. De största ökningarna i åldrarna 9-11 år
om ungas Internetanvändning i olika länder. Mycket att läsa idag.
tisdag 16 oktober 2012
Är Internet fördummande?
Nu tänker jag inte på avsaknad av innehåll eller på fel innehåll. All information vi behöver finns på nätet. Det vi behöver hjälp med är att hitta och tolka det. Här uppstår ett problem. Som exempel YLEs rapportering om skärmtid. På deras webbsidor ett kort referat av en rätt ensidig tolkning med uppmaningen att diskutera i kommentarfältet. Radionyheterna däremot hade andra sakkunniga som kommenterade. (Nu finns ju även den sändningen på webben förstås.)
Tidningar har kanske en större roll som tolkare av information. Nyheter hittar vi på webben överallt men nån som sätter dem i ett sammanhang. Dessa sätts dock mer och mer bakom betalmurar. Leder kommersiella intressen till att nätet som skulle göra oss jämlika har motsatt effekt? De som är vana med gammelmedia och de som betalar får saker förklarade medan andra får klara sig bäst de kan?
måndag 15 oktober 2012
Hårdvara (eller Ska man göra ska man göra ordentligt)
Köpte en Acer V3-771G bärbar, 17,3" skärm, 12 GB DDR3 RAM, samt en Intel i7 2,3 GHz (3,3 med Turbo Boost) processor. Dessurom två 750G hårdskivor så ypperligt att hålla Windovs 7 på den ena (vissa program finns bara för Win ännu) och sätta in Ubuntu på den andra som huvudsakligt OS.
En inte helt billig men inte överdrivet dyr dator med god prestanda. Vad har detta med nåt att göra? Jo, jag tog med den på föreläsningen och körde min presentation därifrån. Eftersom den bara är ett par dagar gammal är jag ännu lite ovan så min LibreOffice Impress visade bara presentationen på datorns skärm, inte duken. I detta fall är en omstart en bra lösning. En inte alltid trevlig grej. Vad ska man göra dessa minuter som publiken sitter och väntar? Inga problem. Denna dator fixar en omstart på 30 sekunder. Dessutom bestod presentationen till stor del av länkar till webbsidor. Ett klick och två sekunder senare är webbläsaren öppen och sidan visas. Så borde alla få jobba
Inte som det är nu i skolor. Eftersom lärare inte producerar något är ju inte deras tid värdefull. De skolor/kommuner som kommit så långt att de försett sina lärare med personliga datorer har ofta inte råd att göra det ordentligt utan köper billigast möjligt. De fungerar hyffsat ett tag i bästa fall men sen. Hur roligt skulle det varit för mig om jag hade haft 45 minuter för min föreläsning och den första omstarten tagit 10 minuter och varje en av de 20 länkarna tagit en minut att öppna? Då hade nog det enda vettiga varit att rulla in en OH...
fredag 12 oktober 2012
Prakticum
Efteråt hade lärarna några bra kommentarer. Speciellt två fastnade i mitt huvud.
- Viktigt att lärarna har tillgång tillutrustning. (Ibland avskyr jag Nokia eftersom deras telefoner ofta är de ända som erbjuds lärare och de inte håller måttet.
- Skolan behöver en linje. Vilka verktyg använder vi och hur.Man kan inte experientera hur mycket som helst för då tröttnar eleverna.
Tillagt 15.10 I kommentarerna under finns en länk till en kommentar. Mycket bra skrivet om möjligheter med IT och om spel så jag lyfter fram den här, annars finns risk att ni missar den.
onsdag 10 oktober 2012
Mobbningsapp
Detta är väl just det största problemet med mobbning.Vad är värre än att bli mobbad? Att bli en person som inte existerar? Därför är man väl fortfarande "vän" med mobbare på Facebook? (Och inte tror nån väl att de slutar skriva elakheter om offret bara för att hen (ser man, där kom den till användning.) loggar ut? Lite som att blunda och tro att allt ont försvinner. Det är väl inte den mobbade som ska straffas genom att uteslutas ur gemenskapen utan problemet bör lösas på annat sätt.
Tillagt 11.10: Facebook stängde ner appen.
Skärmtid
Det finns en del föräldrar, lärare och andra som gärna nappar på när chansen ges. Enkelt. Skärm dåligt, förbjud, allt bra. Gärna med minnen från ens egna ljuva barndom. För det kommer vi ju ihåg, För 15 år sedan lekte alla glada tillsammans och klättrade i träd ätandes äpplen i villaliknande områden. Sen kom Internet och förstörde allt... (Nej, det var inte så för den som undrar.)
Däremot tycker jag om Lotta Holms kommentar "Programmen ska inspirera till lek och tanke, säger hon.". För visst är det skillnad på skärm och skärm och vad man gör framför den? (och vad man skulle göra istället för att sitta där.) Det kanske nåt att fundera på mer än hur många minuter vi sitter framför någon form av skärm?
Tillägg: Jag är medveten om att detta är seriös forskning som publicerats i facktidningar. Jag tror ju dock att dessa tidningar publicerar forskning med olika slutresultat. Forskningen är sällan enig och denna forskare verkar höra till ena kanten. Det jag önskar är att man i artiklar som denna sätter det i perspektiv till riktiga världen. Varför sitter barn i USA 10 timmar om dagen framför datorn? Hur är det i Finland? Tillåter föräldrar att barn drar omkring ute på samma sätt idag som för 100 år sedan? Vad säger andra forskare? Då kunde vi ha nån nytta av det.
fredag 5 oktober 2012
Distansundervisning
Varför inte göra andra vägen? Ta ett existerande verktyg, t.ex. Google + Hangout och börja med det. Då har man utan kostnad alla verktyg man behöver och kan testa sig fram. Bästa med att det är gratis är att man kan dumpa det verktyget om och när det inte längre fungera. Det vill man inte göra med nåt som kostat 50000 eller hur? På det sättet kan lärare/skolan arbeta sig fram till ett koncept som fungerar. När man sedan vet vad man vill, och gränserna för gratis verktyg kommer emot, kan man börja titta efter andra lösningar. Kort sagt. Göra undervisningen först och sedan skaffa lämplig utrustning.Inte anpassa undervisningen efter utrustningen som det så lätt blir.
torsdag 4 oktober 2012
Är finlandssvenskar lata och bortskämda?
Svaret på min fråga är nej. Finlandssvenska lärare är inte lata. De är dock få till antalet. Här kunde fonderna göra en insats. Stöd saker som leder till produktion av öppet material på ett sätt som leder till att man kommer igång och produktionen blir självgående. Hjälp intresserade lärare, studerande och andra att hitta varandra. Detta kommer att vara väl använda pengar. Nu äger väl dessa fonder förlaget som producerar allt finlandssvenskt (?) material men det ska väl inte vara ett problem. Jag är säker på att man för en struntsumma pengar kunde få igång denna verksamhet och verkligen få ett rejält resultat. Som jag ser det är det det enda sättet vi kan garantera att finlandssvenska skolor har tillgång till fullgoda läromedel nu och i framtiden.
Kräver dock nytänkande men modellen finns ju från förra helgen.
tisdag 2 oktober 2012
Söta kattungar
Tänkte med rubriken vad det är som får folk att engagera sig med tanke på möjligheten att komma med medborgarinitiativ på webben. Nu är det säkert lite mer krångligt än att klicka på like i en Facebook grupp men i alla fall. Ta som exempel Kony videon på Youtube när halva världen mitt i allt var otroligt upprörda trots att hela historien hade sin peak för 15 år sedan. Nyligen var det dödsannonsen som Saltkråkan AB inte gav lov att ha en bild på Herr Nillson i. Sånt får folk i rörelse. Vakna upp. Det kallas upphovsrätt. Så fungerar det. Var är alla dessa människor när det inte gäller "sockersöta kattungehistorier" utan man (i bästa fall) diskuterar och stiftar lagar som verkligen har betydelse? Är det inte då man borde gå man ur huset? Vem brys sig om att skolor tvingas kasta ut tio tusentals euro på nonsens licenser? Knappast nån för det är inte gulligt och enkelt och inga kattungar har (åtminstone på bild) kommit till skada.