Senaste tiden har länkningar på webben varit på tapeten igen. T.ex. tidningar som anser att de borde få betalt då det länkas till deras webbtidningar. Öppet material alltså så jag förstår inte "upphovsrättsexperten" Olle Wilöfs liknelse vid att länka till betal-tv eller lägga upp andras musik på en webbsida. Inte heller förstår jag det ständigt återkommande "man måste ju få betalt för sitt arbete" som t.ex. Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter kommer med. Det är väl självklart att de ska få men det får de väl då de skriver materialet? Som sedan läggs ut på webben för att läsas. Ju fler länkar till materialet, dess fler som läser och det är väl själva grundideń?
Som jag ser det finns det bara en förklaring. Mediaindustrin vägrar att förnya sig utan längtar tillbaka till den "gamla goda tiden". Inte för att journalistik (eller musik, film och liknande heller för den delen) skulle vara hotat utan för att mediahusen är det. De personer som lyckats göra sig rika på detta känner sig hotade. Om man ville rädda journalistiken skulle man tänka på ett koncept som fungerar i framtiden. Nu när man bara tänker på egen personlig vinning gör man allt för att klämma ut de sista slantarna som man kan få ut. För tänk er vad bra. Ett Internet utan länkar och Google ger ju en ny variant av den gamla världen som gjorde dessa personer rika. Låt vara sedan att man förhindrar all form av utveckling.
Med detta i åtanke tycker jag vi slutar fundera på statsstöd åt tidningar och börjar fundera på en lämplig form av eutanasi. Om de inte vill leva så varför dra ut på saken? Moderna världen adopterar nog duktiga journalister. Dessa kommer alltid att behövas.
Tillägg. Andra om samma tema:
http://www.lindqvist.com/utan-lankar-inget-internet/
http://www.bilenberg.net/lanka-till-nyhetsmaterial-diskussionen-ar-har-igen
http://copyriot.se/2013/01/06/upphovsrattslig-offensiv-pa-tre-lankfronter/
(Dessa skickar väl en faktura...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar