lördag 5 augusti 2017

Lärarregister

https://svenska.yle.fi/amp/7-1221632

Såg att lärarfacket igen efterlyser ett lärarregister. Lite oklart för mig vad det betyder. Vem och vad ska finns i det och vem ska ha tillgång till vad? Hur många tjänster det finns, hur många som är besatta med formellt behöriga och hur många av dem som inte är frånvarande av orsak eller annan och har en ersättare borde inte vara omöjligt att få tag på nu. Så det köper jag inte. Hur många som utbildas är knappast hemligt.
Alla som jobbar i skolor i registret? Eller behöriga som jobbar i skolor? Alla som är behöriga formellt men jobbar med annat ska man knappast registrera.
Sen det där med behörighet. Om man för 40 år sen gått lärarutbildningen men inte jobbat en dag är man väl lika behörig som andra behöriga? Är det samma som med körkort? Om du gått bilskola före 1970 är du behörig för tung mc men senare har du faktiskt fått skolning om du har kortet.
Att föräldrar ska kunna kolla upp är en sak. Jag hoppas ju att man som i de skolor jag jobbat i tidigare (som obehörig) är öppen med detta. Men kanske det inte alltid är så. Men lagen kräver ju är en behörig anställs om det finns så vetskapen om att läraren är formellt obehörig kanske inte ändrar så mycket?
Sen finns det ju olika situationer. Lärare A är formellt behörig klasslärare och slöjdlärare. Men har aldrig sett en cirkelsåg eller laserskärare. Rektorn låter en  lärare B med kunskapen men inte formella utbildningen sköta den undervisningen. Rätt eller fel och vad visar registret?
Jag säger nej till registret helt enkelt därför att det blir oklart för mig vad det för med sig. Sen kan jag ändra mig om det kommer mer fakta. Fast jag betvivlar är det står och faller på mitt godkännande.

(Sen känner jag inte till vilka andra yrkesgrupper som har såna här register öppna för allmänheten. Nån som vet?)

onsdag 24 maj 2017

Feedback på appar

Varför har inte varje app en möjlighet att skicka feedback till den som skapat appen? Kan förstå att t.ex. Facebook inte vill ha det med den mängden som säkert skulle komma men mindre. Ta t.ex Lärarrummet appen. Har de månne fått informationen att varje nyhet visar en lustig sida då man klickar på notifikationen?
Eller tänkt på att en möjlighet att i appen dela nyheter på socialmedia skulle ge betydligt större spridning? En liten app har definitivt nytta av den feed-backen.
Har tänkt på det när jag använt SportsTracker det senaste året. Använde ett tag GreenElk som jag gillade men tyvärr verkar den aktiviteten vara pausad. Som exempel. SportsTracker utger sig för att vara social men jag påstår annat. Du kan inte egentligen hitta andra användare baserat på annat än startpunkt. Kunde man hitta en rutt som publicerats var som helst rutten gått vore det betydligt enklare. Eller om jag kunde söka utövare av en viss sport. Då kunde jag ha nytt av det. Fungerar bra om området är begränsat. T.ex om jag vill veta om någon idag skidat i Oittans och tjänsterna med den informationen inte är uppdaterad. Men eftersom jag måste veta var den startat sin spårning fungerar det inte på övriga delar av Noux. Skulle detta vara intressant information för en produkt i den storleken?
Eller tanken att koppla in väder i spårningen? T.ex. jag som paddlar hade gärna haft den kopplad till Helsinki Testbed så att man kunde se vindförhållanden i sammandraget. Mer intressant än höjdskillnader i den sporten. För att inte tala om att ha en möjliget att planera rutter. Gärna med ett anmälningssystem som Nimenhuuto. Skulle det vara intressant? Green Elk hade en sån funktion i appen men hann inte föreslå dessa innan den försvann.
Jagvet att många tjänster har diskussionsforum och portaler men där blir ideer i många fall bara sågade av andra användare. Tanken är ju  inte att jag som konsument kommer med en färdig lösning uttan med en ide.Som kan förkastat eller i nån form beaktas.
Yr bad folk  att ställa upp som betatestare för sin nya app. Anmälde mig och fick tillgång till den. Om inte annat är detta ett bra skede att införa feed-back från användare

Webshopping med komplikationer

Fick ett tips om att Robot-musars programeringset fanns på rea hos BR. Verkade som nåt som kunde vara intressant "för ungarna". Följde länken delad på Facebook. Kollade på beställning men eftersom jag bor nära tre affärer tänkte jag beställa den dit för att slippa betala frakt och vänta i 4-7 dagar.. Trots att det på alla sidor lovades Click and collect (hämta från affär) så fanns det allternativet inte. Dessutom var alla andra alternativ för leverans prissatta "börjandes från 0€". Enligt sidan är beställningar för över 80€ gratis. De här var ju bara 25. Så klickade istället på länken "visa var varan finns i butik". Nästa dag tog vi en tur dit. Nu är jag ju pappaledig så har gott om tid och man åker gratis buss med barnvagn. Men den fanns inte. Den vänliga expediten drog sig till minnes att de tagit slut i alla affärer runt jul. Jag påpekade att webbtjänsten sade annat. Det kände hon inte till men jag visade henne hur den ser ut. De har ingen kännedom om den i butikerna och har förnyat systemen nyligen. Efter lite kollande visade det sig att lagerstatus var "Tillgänglig" men antal var 0. Förklarar en del. Dock inte varför man inte kunde beställa den till affären men det tyckte hon borde vara möjligt.
 Inget annat att göra än att tacka och åka hem med Lärdom 1. En gammal bekant. Alla i ett företag måste ha grundläggande kännedom om hela systemet. Står du i affär bör du ändå känna till webshoppen. 
Hemma gjorde jag ett nytt försök att beställa. Märkte samtidigt att varan inte längre var tillgänglig i den affär jag besökt. Eftersom jag ännu tyckte det var oklart med leverranspriser öppnade jag en chat med support. Lite onödigt att jag var tvungen att logga in med e-post eller Facebook då jag redan hade skapat en  konto åt mig och var inloggad. Men fick snabbt svar. Eftersom Click and collect hade tekniska bekymmer hade de tagit bort den och alla leveranser var gratis. Eftersom svaret var långt och kom på nolltid fanns det tydligen skrivet färdigt. Bra så Men lite onödigt långt var det med förklaringar hur sånt här händer då man förnyar system.
Lärdom 2. Som kund bryr jag mig inte om vilka system de förnyat. Fungerar det inte har det inte varit tillräckligt viktigt för att testa innan bruktagning. Alltså är jag inte tillräckligt viktig.
Upptäckte senare att det fanns en liten text på första sidan om att alla leverannser är gratis. Lärdom 3: Folk kommer in alla världens vägar. Sällan via webbplatsens startsida. Eftersom jag alltid gick via länken till erbjudandet såg jag det aldrig. Borde funnits på fler ställen.
Men nu kom jag vidare ett steg. Beställde gratis transport med fick meddelandet "Home store not found" när jag skulle gå vidare till betalning. Ny chat. Vanligtvis beror detta tydligen på att man inte är inloggad på ett skapat konto eller inte har valt favoritaffär på sin profil. Men det hade jag gjort. In och utloggningar och uppdateringar fungerade inte. Tyvärr sade sig Daniel i chatten bara kunna beklaga att det inte går att beställa just nu och bara kunna meddela vidare. Lärdom 4: Ibland kan man bara beklaga. Om det är så att det inte går så kan inte han skriva ner beställningar manuellt och leverera dem. Bättre att vara ärlig även om svaret inte är det som kunden vill höra. Dock rådde han mig att försöka Anonymt, d.v.s utan att logga in. Nåt jag skulle gjort från början men inte trodde var möjligt eftersom det allternativet inte var speciellt synligt på sidan. Även tömning av cachen kunde vara bra. ch ser man, utloggad fungerade det. Tyvärr stängde utloggningen även sessionen i chatten så det fick Daniel kanske aldrig veta. Nu ska vi se om jag får varan. Den slutliga bekräftelsen skulle komma som e-post med detta kunde ta upp till 24 timmar (!).Vilket är intressant eftersom jag redan vid beställningen betalade.... 

Slutlig lärdom: Om det strular, se till att folk får hjälp och instruktioner. Om det nu var tillräckligt lätt för vem som helst vet jag nu inte. Men mina pengar fick de åtminstone. Fär jag mina möss kommer jag sedan troligtvis inte att tänka dess mer negativa tankar om dem. Men misstänket att en och annan beställning nog blir ogjord som skulle kommit in om nya systemet planerats och testats lite bättre.


Uppdatering: 48 timmar senare, ingen bekräftelse. Kunde ta upp till 24 timmar. Ny chat, beställningen tydligen med status "under behandling". Supporten bad  att få kolla och återkomma via e-post. Nu ska vi se. Varan var nämligen slut såg jag iwebbshoppen.

Uppdatering 2: Halv timme senare fick jag ett meddelande: "Norway Post/Bring has received a message from BR-Sello..." om att beställningen har skickats. Tydligen från butiken i Cello. Så om jag jag hade fått korrekt information om i vilka affärer varan fanns skulle jag kanske ha haft den i onsdags och en massa människor skulle ha sparat en hel del tid.  Men jag vet ju inte om det bara var meddelandet som skickats därifrån.

Uppdatering 3: Halvtimme senare får jag bekräftelse på beställningen. Med tre bilagor. Blankett för att returnera varan. Bra. Räkning. Konstigt eftersom den är betald. Men inga datum för betalning så kanske mer ett kvitto. Avtal. Intressant. Dels ska den ha skickats från lagret i Danmark och dels för att det utförligt beskrivs hur viktigt att jag skriver under och identifierar mig vid leverans. Jag beställde den till en av postens boxar i huset bredvid oss. Undrar vem av oss som ska stå där och vänta...

Uppdatering 4: Halv timme till, meddelande från killen i senaste chatt att han har kollat och det verkar som varav skickats från Danmark idag. Så bara att vänta. (Samt ett beklagande om de nya IT-systemen.) Så nu ska vi se om 4-7 dagar.

Uppdatering 5: Eller lite tidigare. Tisdag morgon fanns de i boxen. Så en vardag efter att de skickades iväg om man räknar lite snällt.

tisdag 16 maj 2017

Teknisk inkompetens som hot mot offentlighetsprincipen?

Polisen fakturerade tidningar för det arbete som krävdes för att anonymisera innehållet i uppgifter som begärts ut och som de enligt offentlighetslagen är skyldiga att ge ut. Om det är rimligt eller ej är svårt att säga. Eftersom materialet gällde en granskning av Polisens arbete blir det än mer intressant. Pris får ju inte användas för att hindra tillgänglighet. Men inte heller är det ju rimligt att hur mycket tid som helst läggs ner på arbetet att samla in materialet.
Däremot reagerar jag på detta. Anonymiseringen har gått till så att man skrivit ut allt material och klippt bort namn och andra uppgifter!
Är det rimligt att att kostnaden uppstår p.g.a teknisk inkompetens? Eller att man mer eller mindre avsiktligt gör det tidskrävande för att avskräcka kommande begäranden med en saftig räkning?
Hur svårt kan det vara att lägga in en funktion där du kan dra ut data utan personlig information? ("Print all utan fält märkta X"). Skulle ta bort största delen av arbetet. 

måndag 27 mars 2017

Fake it to make it


Ett spel där du förtjänar ihop pengar t.ex. till din första bil genom att producera falska nyhet. Rätt intressant sätt att försöka få folk att förstå hur den businessen fungerar och därmed kunna förhålla sig till den på rätt sätt.

Lite krångligt men med tanke på hur snabbt jag föll in i rollen och verklighet försökte skapa en så bra "fake news"-site kan det här nog vara nåt att testa.


lördag 25 mars 2017

Skolor, tid samt deras in- och utveckling


Tänker inte på djupet analysera nåt. Jag har jobbat 15 år i skolor och själv gått i skolor ungefär lika länge så mina egna erfarenheter förvrider min bild. Ett problem de flesta har. Ett fel har dock kommit med i texten. Visst kan man se provet före kl. 17. Bara genom att skumma diskussioner på FB vet jag t.o.m. koden man loggar in med. Kanske många fler problem kunde lösas med att man vet hur det fungerar och får korrekt information?
Tid verkar vara ett av problemen enligt artikeln. Tydligen redan i studierna väljer man bort viktiga övningar och information för att prioritera grundläggande saker. Så kanske problemet och nyckeln till lösningen ligger här?
Lärare och rektorer vill jobba med elever och den direkta undervisningen. Annat upplevs som extra. Så tolkar jag texten. Även om den delen är extremt viktig för utveckling och elevers rättssäkerhet. Ingen annan yrkesgrupp får välja sina arbetsuppgifter. Men med tanke på att lärarna lön nästan helt baserar sig på mängden undervisning förstår jag till en viss del.
Så en ordentlig koll på lärarnas arbetsbild och en nytt lönesystem som motsvarar vore nog på sin plats. Tyvärr verkar det vara svårt. Kan det inverka att lärarfacket, som representerar lärarna och inget annat, inte riktigt vill? För det kommer nog att innebära att uppgifter utanför den egentliga konkreta undervisningen skrivs in. En del som säkert är mycket olik från en sorts lärare till en annan.
Med vilja och tillräckliga resurser vore lösning lätt. Tillräckligt med personal som utför alla de uppgifter som behöver göras som ersätts därefter. Men börjar det vara dags att inse att skolorna behöver annan personal än lärare? Och att dessa måste anställs på ett humant sätt?

onsdag 22 mars 2017

Blue Whale

Polisen gick idag ut på Facebook och varnade för ett "spel" vid namn Blue Whale. Detta eftersom en skola i Vanda haft oroliga elever. Dock hade ingen själv deltagit i "spelet". Polisen har inte heller kännedom om att nån i Finland skulle ha deltagit. Men icke namgivna källor säger att "spelet" excisterar.
Visst kan man bli orolig. Ibland av orsak, ibland utan. Det bra att känna till såna här fenomen. Men läs t.ex. den här artikeln på Snopes fact-check

Nu är jag rädd att polisen bara sprider oro. Om man utfärdar en varning borde man alltid ge tillräckligt med korrekt och verifierad information om vad man varnar för och varför. Där missade de nu. Orsaken till det tänker jag inte spekulera om dess mer.

Edit:
Tivis artikel (FI)

måndag 20 mars 2017

Text Neck Indicator

Det att telefoner och plattor inte är helt ergonimiska och kan ge upphov till ömma nackar om användningen är långvarig har vi alla hört. Testar nu Text Neck Indicator i min tfn. Om ställningen är dålig, röd symbol, om bra, grön. I det stora hela verkar den enbart reagera på telefonens vinkel men en liten påminnelse kan ju inte vara fel.

lördag 25 februari 2017

Facebook och public data

Fick tips av Linda som jag tror läst det här. DataSelfie är ett intressant tillägg till Chrome för den som är intresserad att följa med vad din Facebookanvändning avslöjar om dig. Vi vet ju alla att informationen samlas och delas men kan vara bra att rent konkret se hur omfattande den är.
Även StalkScan som enkelt visar vilken information du öppet delar med dig av ser intressant ut

torsdag 23 februari 2017

Anonyma kommentarer


Nu kräver Vasabladet namn under webbkommentarer och detta genom Facebook.
Jag är inte så insatt i hur den inloggningen fungerar och hur mycket information som förs över till Facebook eller visas för övriga läsare så kommenterar inte den saken dess mer.  Helt oproblematiskt är det ju inte att "kräva" att folk registrerar sig på fb och kopplar sitt konto eller att det förutom namn står var man jobbar vid kommentaren. För att inte tala om hur enkelt det är att skapa ett falskt konto så troll och mirakelmän fungerar detta inte så bra på.
Men varför behövs detta överhuvudtaget? Är det verkligen anonymiteten som är problemet? Skulle det inte räcka att man lägger till en sak i kommentarpolicyn och kräver lite kvalitet. Om en kommentar till 100% behandlar saken artikeln handlar om, tillför nåt nytt till diskussionen och är någorlunda begripligt formulerad så spelar det väl inte någon roll vem som skrivit den? (Vad jag ser då jag loggar in på fb så garanterar nog inte ett konto där att man klarar av detta.) Här tycker jag att man i allmänhet felat och tillåtit kommentarer som inte ens nära på uppfyllt dessa kriterier utan innehåller all världens konspirationsteorier och  personliga fördomar/åsikter dåligt maskerade till fakta. Anonymitet är dessutom kanske inte alltid helt fel i små finlandssvenska kretsar. Även insändare publiceras ju under pseudonym i vissa fall.
Men i ärlighetens namn. Hur ofta ser men en kommentar som uppfyller detta? Behöver vi då kommentarer alls? Eller kunde man stryka dem helt? Kanske de bara är en blandning av rest från 90-talet då varje webbsida skulle ha ett forum och från papperstidningarnas insändare?

onsdag 15 februari 2017

Slöseri med tid

Som tillfällig hemmapappa hänger jag en del i grannskapets park. Eftersom det finns en del skolor i kvarteren har jag åtskilliga gånger bevittnat nån form av skolgymnastik. (Tror jag.) D.v.s några tiotal elever står i klungor, eller rullar på marken, nånstans finns en boll och efter en halvtimme visslar någon och de strövar iväg. Missförstå mig inte. Har själv jobbat som gy-lärare och vet att såna här situationer uppstår hur illa man än tycker om det. Men samtidigt tror jag detta är roten till många problem i skolvärlden. Hur kan det vara för bråttom att hinna med mycket i nya läroplanen om vi har tid till sånt här? Hur motiverade kan elever vara som släpat sig tidigt till skolan för detta? Tänk själv hur det känns att sitta på ett möte där inget angår dig bara för att nån bestämt så. Nej, dags att börja respektera elever och deras tid. Sen blir mycket bättre på köpet.
(Nej, skolans uppgift är inte att lära ungar sitta snällt på det där onödiga mötet. Tvärtom.)

fredag 10 februari 2017

Apptips

Antingen tips åt mig eller åt lämplig appmakare beroende på om den finns eller ej. Körde upp till Vasa med familjen. På vägen var det flera gånger tal om olika ställen länge fram och vi skulle komma ihåg nåt då vi var där. Gick väl inte så bra. Så, finns det en app som likt en kalender påminner om saker men inte baserat på klockslag utan på plats? Kan jag få ett tips i så fall? Om inte, vore väl en god idé att göra en? (Android tack.)

torsdag 9 februari 2017

Jobbtips

Jobbtips för den som är lagd åt det hållet.

Tabletkoulu hakee ohjelmistokehittäjää

Määräaikaiseen työsuhteeseen verkko-oppimisen asiantuntijaa

onsdag 8 februari 2017

Dricker unga mindre alkohol tack vare some/telefoner?

""Trenden med spa-badrum riskerar ge bristande anknytning mellan föräldrar och barn."
Se där en rubrik vi aldrig kommer att behöva läsa. Ändå är den exakt lika logisk som rubriker vi har sett i verkligheten, om att skärmar riskerar ge bristande anknytning mellan föräldrar och barn

Elsa Dunkels  skriver igen tänkvärt. Men det är inget nytt iofs.Det har hon gjort längeMen det att unga dricker mindre kan ha att göra med sociala medier kanske man inte tänkt på tidigare?

Tre intressanta punkter:
  • Föräldrar har genom tekniken bättre möjlighet att hålla kontakt (koll på?) sina barn än vad de skulle ha utan den.
  • Att som ung ständigt vara omgiven av kameror med goda publiceringsmöjligheter minskar lusten att göra bort sig på fyllan. Det kanske inte är så avskräckande i sig men ökar ju markant risken att avslöjas för föräldrarna.
  • Sociala medier är helt enkelt ett forum för umgänge där alkohol inte egentligen har nån plats.
Nåt att tänka på när ni läser nästa  "Tech Shaming"-artikel?

tisdag 7 februari 2017

Marknadsdomstolen avslog Hedman Partners utpressning

Marknadsdomstolen avslog Hedman Partners utpressning åtminstone i ett fall. Gäller det klassiska tricket där en juridisk byrå skickar kravbrev där det påstås att mottagaren delat upphovsrättsskyddat material. Betala eller ta strid i domstol (vilket kan bli dyrt för den som förlorar) är alternativet. Nu avslogs Hedmans Partners krav eftersom det inte ansågs bevisat att den åtalade verkligen varit den som delat materialet på det öppna nätverket. Kan detta vara början till en lite sundare inställning och ett slut på sån här utpressning?

Här kan du få råd om du får ett sånt brev.

Uppdatering:
Hela utlåtandet

måndag 6 februari 2017

Gillande av snyfthistorier

Alla som använder Facebook har de vänner som alltid ska gilla diverse uppdateringar om folk med sjukdomar, motgångar eller andra orsaker att be om gillningar som sedan dyker upp i ditt flöde. Bra så men tänk om de kunde kolla lite först. Klassiskt exempel. Vän gillar denna:
Så hemsk. Eller? Tänk om hen innan hen klickar på gilla istället klickar upp profilen på den som skrivit uppdateringen?
Då ser man dels detta:
Han är förlovad men hon i ursprungliga uppdateringen talar om sin man. Nå, kan finnas en förklaring ännu. Dessutom har han en enorm mängd följare. Men även detta kan kanske förklaras. (Annan information om personen finns inte.) Titta på tidigare uppdateringar:
Rätt många liknande historier. Kanske vi nu kan vara överrens om att detta är en lite misstänkt profil och kanske låter bli att ge den ditt gillande?

(Mera om "like farming" t.ex. här)



torsdag 2 februari 2017

Klassiker

Läste en tråd i en för många välbekant fb-grupp som handlade om hur deltagarna begränsar "skärmtiden" för sina barn. Inget ovanligt i sig. I slutet av tråden (som den var då) ställdes frågan när de slutar begränsa. Svaren var att de inte ännu gjort det eftersom barnen inte lärt sig hantera själva.
Om en 16-åring hela sitt liv koncentrerar sig på att klara sig med/förbi tekniska begränsningar av användning är det väl inte så konstigt att hen inte lärt sig? Kommer knappast att lära sig heller. Det här är frågan som jag heller aldrig sett nån ge ett svar på av de som förespråkar begränsingar. Tror inte heller det finns ett.

måndag 30 januari 2017

Gör skolan till en valfråga?

FSL uppmanar: Gör skolan till en valfråga. Vill vi det? Visserligen talar de om resurser nu (I senaste val såg vi vad såna vallöften är värda.) Men tror ni det stannar där? Tror man att det inte kommer att fiskas röster med enkla lösningar? Mer "auktoritet", mindre telefoner, mera läxor, ordning och reda som det var förr etc.? Enkla lösningar ger ju röster på alla andra områden. Var hamnar vi då? Om man istället för att låta proffs jobba långsiktigt låter lokalpolitiker använda skolan för att locka till sig röster? 

torsdag 26 januari 2017

Inofficiella Twitterkonton

Många av de organisationer i USA som inte längre får twittra från sina officiella konton har nu skapat andra innoficiella. Hur mycket jag än gillar sån form av olydnad blir jag lätt oroad. Hur ska folk veta vilka konton som är trovärdiga? Senaste tiden har inte direkt gett bilden av att det gåtr att lita på folks omdöme...

tisdag 24 januari 2017

För mycket men av vad?

Nu har jag visserligen inte sett några skriverier om detta men i alla fall...



Läs mer om datorspelsberoende i KIT:s stora granskning "Jakten på datorspelsberoendet"

måndag 23 januari 2017

Två-stegs-verifikation

Kom efter lång betänketid mig för att koppla på tvåstegsverifiering på mina viktigare konton som Google, Twitter, Facebook....
Kan vara en bra ide om du inte gjort det än. Finns för rätt många tjänster

lördag 21 januari 2017

Lärare och påverkan

Precis som i förra inlägget ska jag påstå mig veta tanken. Om inte alla i grundskolan läser svenska kan de ju inte straffas för det senare. Alltså måste krav på kunskaper i svenska avskaffas och vi tar ett steg närmare ett enspråkigt land. Men det är inte det jag funderar på egentligen.
Än så länge är svenska (och finska) ett skolämne. Precis som med den nya läroplanen ser man lärare som i bloggar, tidningar och social media berättar hur skadligt dessa är och borde avskaffas. Blir det inte lite konstigt när man är anställd för att jobba för nånting man öppet är emot? Vi brukar ju tycka om företagsamhet i det här landet så jämför med en anställd som går ut och kritiserar  eget företag produkter och strategier. Skulle det vara ok?
Samtidigt är det ju gruppen som torde veta en hel del och absolut ska höras. Vi vill ju absolut inte ha en situation för lärare bara utför enligt order. Men i de här två fallen tycker jag tillvägagångssättet ibland är lite märkligt och kontraproduktivt. Alla kan ju inte få som de vill.

onsdag 18 januari 2017

Skatterabatt mot din själ.

Bilskatten bort,fram med vägavgift. Som vanligt har jag lite svårt att få tag i hennes röda tråd och tankegångar. Att införa vägavgifter är ju ingen ny tanke. Men i korthet misstänker jag att det är GPS övervakning och den data som det ger som man är ute efter. En tidsbaserad användning kommer att göras så dyr för alla som kör mindre än en taxi att man "frivilligt" går med på avgift baserad på användning. Sen har man "frivilligt" simkort eller GPS i bilen. Den datan är ju guld värd för företag. T.ex. försäkringsbolag har länge velat ha detta och basera premier på körning. För att inte tala om vad allt annat datan över hur alla bilar rör sig kan användas....

För att som i det gamla inlägget bevisa att jag inte ser konspirationer i allt skrev jag inget om att möjligheten finna att t.ex Berner hittas i ledande position i nåt företag som skott sig på detta efter att politiken slutat intressera.

lördag 14 januari 2017

AnkSome IV

Programmet som det blev på AnkSoMe 2016. Har inte ens försökt sammanfatta. Intresserad? Kolla  #AnkSoMe och häng med nästa gång. (7.10.2017)

Program: 

Välkomna till Maria 01

Introduktionsrunda: Vilka spännande människor finns samlade den här gången?


Mera intressanta projekt presenterade på presentationen än vad man många gånger hör under en hel dag...
 
Laura Johansson: Liverapportering med foto och video


http://www.slideshare.net/secret/nmFpCpbaMeQ4BX 
http://lvngroom.fi/pa-svenska/
  

Minna Valtari: Innehållsmarknadsföring i sociala medier

http://someco.fi/
https://www.facebook.com/SomecoFI/

LUNCH  A21 Flavour Studio

Simon Lampenius: Vi gör gott tillsammans


http://prezi.com/dpdvyamzkb8o/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share
https://twitter.com/kyrkans_komm
https://www.facebook.com/kyrkanevl/

Andrea Svanbäck: Förlagets poddar - från ord till handling


https://www.forlaget.com/

Gia Forsman-Härkönen: Hur företag anlitar Bloggare, Instagrammare och Youtubers

http://www.matkakuume.net/ 
Bloggare och integritet. Ärlig rapportering vs. reklam mot ersättning.


Reidar Wasenius: Studentbladet trycks inte längre - länge leve Stbl.fi tack vare en växande gemenskap online

http://stbl.fi/ 
https://www.facebook.com/studentbladet


Avslutning (av den formella delen och fri diskussion plus individuella möten som man ska passa på att genast ha med intressanta personer).

fredag 13 januari 2017

AnkSoMe

Imorgon dags för årliga AnkSoMe. Tror jag deltagit med olika titlar/arbetsgivare varje år. I år blir det mer eller mindre utan eftersom jag är vårdledig. Ska se om jag nästa år deltar med nåt relaterat till "Lev som en 1-åring" (vet inte ännu om det är en diet, livstil  eller ett träningsprogram.) eller som producent av en fungerande flergångsblöja (Make till horribel funktion på de som finns nu har jag aldrig sett.).
Gemensamt för tidigare år har varit att jag jobbat mycket med utbildning och ungdomar. Nåt jag dock för vart år kommit längre ifrån och i ärlighetens namn på nåt sätt tyckt varit skönt. Blir så trött på alla diskussioner och kampanjer för att förbjuda det ena och begränsa det andra. Är det inte skärmtid så är det mobiltelefoner... Närmaste jag kommit till en beskrivning har vait det lite klumpiga påståendet att vi i Finland hatar barn. Men så är det ju inte. Men tror jag nyligen såg nån beskriva problemet. Har tyvärr glömt vem det var. Men i det stora hela gick det ut på att vi inte ser nåt värde i barndomen i sig själv. Barn är man bara för att bli en rätt sorts vuxen. Därför beter vi oss som vi gör i dessa fall. Skulle barn- och ungdomstiden i sig vara en tid vi uppskattar när vi själva inte är i den åldern skulle det se annorlunda ut.
Hur som helst ska det bli en intressant dag imorgon.