tisdag 18 december 2012

Göteborgsupplopp

I skrivandets stund har jag inte dess mer information om händelserna i Göterborg än vad som finns på webben. Här från Ajour "Bakgrunden är ett instagramkonto som hängde ut flickor som ”horor” i Göteborg. Instagramkontot publicerade bild på flickorna – som alla var i skolåldern – och skrev detaljerade beskrivningar om vilka de påstås haft sex med.
Publiceringarna började redan för några dagar sedan, men spreds kraftigt under sena gårdagskvällen."

Besvärliga saker detta och kommer säkert att både skrivas om och funderas på mycket under den närmaste tiden. Bra så. Vissa kommer att "skylla på internet " och andra kommer att ha vettigare kommentarer.
Det  som slår mig direkt är att detta konto funnits i flera dagar. Vissa tidningar skriver "bara" men några dagar är en lång tid. Visar hur svårt det är att åtgärda sånt här tillräckligt snabbt. Metoderna för att anmäla och stänga ner ett sånt här konto är för långsamma. Bra förstås att det inte är allt för lätt att censurera men hur ska ungdomar som ser detta i ett tidigt skede handla rätt? Vem ska de vända sig till? Att inte gå med är en bra sak men att göra nåt åt saken är svårt.  Nu när någon rapporterar nåt i denna stil ska det manuellt behandlas av Facebooks personal på Irland som eventuellt gör nåt. Under den tiden finns det allt för många som rycks med och bidrar till skadan. Här är en av sakerna vi bör fundera på. Dessutom är det nog  inte bara ungdomar som reagerar på detta sätt.

Inga kommentarer: