onsdag 12 december 2012

Inkludera istället för att exkludera

Diskussionen om teknik förenar eller skapar klyftor går i vågor. I dagens HBL fanns det en kolumn om saken i typisk svart-eller-vit-anda. Bra med den är att den tar upp ett stort problem. Det finns människor som inte hänger med i den tekniska utvecklingen. Tänker inte på dem som inte har den senaste Smartphonen utan de som inte klarar av jobb och vardag. Det finns bl.a äldre människor som inte kan sköta sina bankärenden på ett vettigt sätt till en vettig kostnad idag, Det finns även folk som hamnat utanför arbetslivet och inte kan ta sig in p.g.a. bristande kunskaper. Lösningen är dock inte att försöka hindra utvecklingen utan att se till att alla har möjlighet att klara jobb och vardag.
Om  bankerna flyttar alla tjänster till Internet, ålägg dem att se till att alla klarar av dem. Alla banker ordnar ett par ggr i veckan ett tillfälle dit man får komma och lära sig tills man klarar det själv. Kostnaden vore minimal för ett stort företag som en bank. Skulle dessutom lösa ett annat problem som tekniken fört med sig. Nämligen att många tycker att den sociala kontakten tas ifrån dem. Dessa tillfällen skulle även ge social kontakt och man är ju aldrig tekniskt fullärd För att inte tala om bieffekten att man ju får lära sig använda modern teknik på köpet för inte är det ju så att en nätbank skiljer sig så mycket från användning av andra nätbaserade tjänster.
Samma gäller folk som ska in i arbetslivet. Kunskaper behövs och dessa måste läras ut. Vi kan inte skapa skyddade verkstäder eller nån form av undantagsregler. Antalet jobb där man inte behöver kunna använda dator" är minimalt och minskar.  Vi måste helt enkelt hitta ett system så att man kan få hjälp att ta igen de kunskaper man missat. Annars är man snart ute igen. Men som exemplet ovan så finns det lösningar med lite motivation och kreativitet.
Folk som inte vill lära sig är en annan historia. Personligen tycker jag att om man gör ett medvetet val så får man göra det bästa av saken. Vill man inte ha en GPS så måste man inte men inte kan man kräva att det ska finnas kartor tillgängliga på alla bensinstationer heller.
Är jag på rätt spår eller är jag för "nördig"  och resonerar fel? 

Inga kommentarer: