onsdag 29 oktober 2008

Frivillighet-vad är det?

Så gott som varje gång jag diskuterar med kolleger om undervisning och IT som redskap i den smyger sig ordet frivilligt in. Det verktyg eller den undervisningsmetod vi pratar om är jättebra men "alla vill ju inte använda dator" eller "det är ju så trevligt med handskrivet" eller nåt liknande. Jag ser flera problem med detta. Troligtvis är de de elever som mest borde förbättra sin IT-färdigheter som väljer bort detta eftersom svaga kunskaper på området leder till mera jobb men sämre resultat. Tyvärr kommer ju det skedet i livet ganska snart då dessa redskap inte längre är frivilliga. Därför tror jag denna form av frivillighet bara gör elever en björntjänst. I stället borde vi ju anpassa vår undervisning så att alla lär sig. Tyvärr så saknas denna del av undervisningen ofta utan elever får en uppgift men ingen hjälp med verktygen som ska hlälpa dem att klara av den. I värsta fall försöker man använda IT som hjälpmedel för uppgifter totalt oanpassade för det..
Vilket leder in till min poäng. Om uppgiften som görs lika bra klaras av med en penna, papper och eget huvud, varför krånglar vi då till det med IT över huvudtaget? Antingen har man nytta av IT för att klara av uppgiften, och lär sig vad man behöver för att klara av den på ett effektivt och bra sätt eller så låter man bli. Jag kan inte förstå vilka dessa uppgifter är som lika bra kan lösas "för hand" som med kraftfulla verktyg som ordbehandlare, Internet och övriga verktyg vi kallar IT.

måndag 27 oktober 2008

Death by PowerPoint

Death by PowerPoint
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: tips powerpoint)

Höll en skolning om presentationer idag och hittad denna via Luppes blogg. Tänkvärt.

Spel i undervisningen

Philip Bonanno förespråkar i sin avhandling "Learning through collaborative gaming: A Process-Oriented Pedagogy" användningen av dataspel i undervisningen. Tyvärr missade jag live-sändningen från disputationen i fredags så jag har inte dess närmare bekantat mig med den.
Dock håller jag fullständigt med i uttalandet att spel, i mycket större utsträckning än idag, kunde användas i undervisningen. Spelens uppbyggnad passar många ungdomars sätt att lära sig och intresserar bevisligen. Förutom att man lära sig nyttiga kunskaper som krävs i dagens kommunikationssamhälle smyger sig andra kunskaper in mer eller mindre obemärkt. T.ex. spel som tar plats i historiska miljöer kunde vara mycket lärorika.

Praktiskt stöter man dock på ett problem i många skolor. Där jag jobbar har man i kommunens nya IT-strategi för 2008-10 skrivit in att man börjar komma upp till följande standard som min.:
  • processor minst 1,7 Gigaherz
  • RAMminst 256 Mb

Nätanslutningarna ligger mellan 1 och 4 M (d.v.s. 4 delat på ca. 150 datorer i vårt fall)

Hur ska lärare kunna arbeta kreativt med dessa redskap? Faran ligger i att många kommuner och städer låter diverse ADB-centraler och liknande bestämma vad som behövs utan att ha någon som helst insikt i dagens undervisningsmetoder och krav som de ställer. Så länge antalet datorer låter bra så...

söndag 26 oktober 2008

Vuxna på nätet

Utbildningsminister Sari Sarkomaa uttalar sig om de satsningar som planeras på lärarutbildningen i en artikel om vuxennärvaro på nätet:
"Skolan har en nyckelroll. Alla lärare måste förstå sig på Internet. Därför ska det in mer medieutbildning på lärarlinjen, också som fortbildning. Förhandlingar pågår just nu"
Sant men hur har hon egentligen tänkt att det ska gå till? Så klart att det ska in i utbildningen (15 år försent men bra i alla fall) men innan de börjar vara vara i majoritet i skolorna så har det gått 20 år till. Fortbildning för aktiva lärare är bra men räcker inte. Man kan inte utbilda lärare till att "förstå sig på Internet" på en utbildningsdag en gång i året eller liknande. För att förstå en främmande kultur, vare sig det gäller att lära sig förstå österländsk- eller Internet-kultur, krävs att man tar aktivt del i den under en längre tid.
Jag har ingen lösning på hur det ska gå till inom en rimlig tid. Eftersom skolan har tillåtit sig att bli långt efter i utveckling så är det svårt att ta igen det snabbt. Speciellt med de villkor som lärare anställs idag. Det viktiga skulle dock vara att få ut lärarna (och alla andra som jobbar med barn och ungdomar) i den riktiga världen där barnen och ungdomarna finns. Den världen är idag till stor del virtuell, och kommer så att förbli hur gärna vi vuxna än försöker blunda för det. Undervisning, och kontakt med ungdomar, borde ske på ett sätt som de kan ta till sig. Inte på de sätt som passar oss lärare.

torsdag 23 oktober 2008

Wikipedia

Höll en kort skolning igår för några lärare om hur Wikipedia egentligen fungerar och är uppbygd. Uppslagsverket verkar ju fortfarande vara mycket kontroversiellt. Vissa lärare förbjuder elever att använda den som källa medan den allt oftare citeras som källa bl.a. i olika medier.
Jag kan inte förstå varför. Så klart har den samma brister som övriga källor om du blint litar på vad som står på ett ställe. Samma sak om du rusar till en dator, googlar nåt och skriver ut det första du hittar. Då kan du vara ganska säker på att du inte hittat allt du behöver. (Att wikipedia sedan vanligtvis ligger först på träfflistan har kanske bidragit till tveksamheten angående tillförlitligheten).
Använder man sig dock av flera artiklar i Wikipedia, tar del av diskussioner bakom och klassificeringen av artiklarna får man en ganska bra bild. Om vi tar en artikel om Vinterkriget. Svenska artikeln, som i Wikipedia ligger på förslag att nomineras som utmärkt är en mycket välgjord artikel. Tar man dessutom del av diskussionen som förts för att få fram den ser man också att vissa delar är oklara men att den diskussionen förs öppet. Dessutom kan du om du har språkkunskaperna (eller google translate...) ta del av den ryska artikeln och jämföra vad som skrivs ur den synvinkeln.
Så klart finns här också sämre artiklar men dessa förbättras eller raderas ganska så snabbt. För trots allt, finns det nåt annat uppslagsverk som har lika stora mängder korrekturläsare eller vars artiklar är ett samarbete av lika många människor med olika synvinklar?
Dessutom har ju Wikipedia den fördel att bilder och texter är ganska så fria att använda.


måndag 20 oktober 2008

If the world could vote

Istället för att fundera på Finlands fånigheter med elektronisk-röstning-från-en-dator-på-röstningstället kan man nu delta i ett riktigt "nät-val". Tre isländska killar ger er möjligheten att (åtminstone nästan) rösta i USA:s presidentval.

Unga & Medier 2008

Svenska mediarådet har publicerat rapporten Unga & Medier 2008. Jag har precis laddat ner den och inte läst mera än sammandraget på webbsidan. Redan där fäster jag mig vid en intressant sak:
"Fler än 8 av 10 föräldrar anser att dator- och tv-spel är beroendeframkallande, samtidigt som 7 av 10 föräldrar uppger att de aldrig spelar själva. Det som flest föräldrar inte håller med om är att spelen är ett sätt att umgås."
Är inte detta ganska farligt tankesätt att vi "bara vet" saker eftersom "det är så" utan att grunda det på något? Precis som man, för inte så länge sedan, visste att jorden är platt...

söndag 19 oktober 2008

Internets bakvägar

Funderade ett tag på varför vissa människor ser Internet som ett oanvändbart mysterium medan andra ser obegränsade möjligheter. Kom fram till att det helt enkelt beror på vad man vet... Ett exempel:
Du tittar på ett intressantklipp på Youtube, t.ex. Jeff Dunham-Achmed The Dead Terrorist. Har du de minsta grundkunskaper så klarar du av att hitta klippet på nytt genom att söka efter det eller lägga till ett bokmärke. Då hör du till gruppen som tror sig veta hur det fungerar men tycker att det hela är alldeles för krångligt för att ha nån vettig användning.
Har du däremot tagit reda på lite saker och följt med lite så känner du redan till sajter som keepvid.com som möjliggör nedladdning, eller kanske känner du t.o.m till att du bara behöver byta ut www.youtube.com i den direkta adressen med get2pc.com för att få klippet nedladdat till din dator. ( I det här fallet blir www.youtube.com/watch?v=MugQDD2FcKQ till get2pc.com/watch?v=MugQDD2FcKQ) Dessa filer kan du sedan titta på med t.ex. VLC-player eller om du föredrar någon annan spelare, konvertera filen med hjälp av Media-Convert.
Eftersom du kan de här sakerna klarar du i framtiden av alla andra sakerna du kan göra med dessa verktyg. T.ex klarar du av att öppna e-postbilagor som du får i format du inte direkt kan öppna o.s.v.
Resultatet blir alltså att de som "leker" med olika "onödigheter" kommer att behärska även de nyttiga saker som varje elev/studerande/arbetstagare bör kunna i dagens läge. Mera tid för "lek" under skol- och arbetstid kanske inte skulle vara helt fel?

(Sägas bör också att bara för att man kan göra saker betyder inte att det är helt "juridiskt korrekt" att göra det men den diskussionen tar vi en annan gång...)

söndag 12 oktober 2008

Mobil-bloggning

Ute på en paddlingstur i fint höstväder passar jag på att kolla hur, och om, bloggning direkt från mobiltelefon fungerar. Bild och text skapade med en nokia 6120 och skickade med telefonens eget mailprogram utan 3g täckning. Ser ni detta så fungerar det och kvaliteten ser ni ju själva.

onsdag 8 oktober 2008

Ung igen?

Jag satt igår och funderade på hur det skulle vara att vara skolelev idag. Orsaken var närmast den att jag var inne på Googles arkiv-sökning.
Tänk dig att jag skulle fått den klassiska uppgiften "Skriv om nåt land". Låt oss säga att jag väljer Finland, knackar in det i Google och väljer Show Timeline. Tre sekunder och jag har allt material jag behöver och lite till. (Vill jag ha det översatt kopierar jag in texten i Google translate). Lite klipp ut och klistra in så har jag ett snyggt arbete att lämna in.
Fusk? Jag har fått en uppgift och löst den så allt är väl ok.
Lär jag mig något? Kanske, men knappast ändå mindre än när jag verkligen var elev och öppnade närmaste uppslagsverk och skrev av vad jag hittade. På något sätt rättfärdigades den plagieringen med att jag var tvungen att skriva av den för hand och klippa och klistra i ordenas ursprungliga bemärkelse.
Problemet är som jag ser det samma nu som då. Inte att jag var lat eller ointresserad av arbetet utan det att själva arbetsprosessen inte spelar nån roll. Det viktiga borde väl vara att jag lär mig att hitta den information som jag behöver, på de sätt som finns den dag jag kommer ut i riktiga livet och verkligen behöver hitta information, välja ut det väsentliga samt att kritiskt bedömma den?. För spelar det nu verkligen så stor roll hur slutprodukten blir? Vem kommer nånsin att läsa alla dessa arbeten som producerats om Finland, vare sig de är skrivna med dålig handstil 1983 eller copy/pastade 2008?

(Tror jag föredrar att ha varit elev då. Då fick jag vara "lat" och saxa ihop mitt arbete och sedan spela fotboll medan jag idag får jag använda de kraftfulla verktyg som finns för att sköta mitt jobb utan att nån sätter en minimitid på hur länge det måste ta att få saker gjorda för att jag ska få min lön.)

Wideroos bloggar bort sig

Ordföranden för sfp:s riksdagsgrupp Ulla-Maj Wideroos blogg var uppe i tidningen idag, efter att det visade sig att den innehåller vad en del tolkat som osakliga skämt om män. Vet inte om hennes försvar i tidningen,"Sådana här vitsar går ju runt som sms-meddelanden hela tiden. Men tydligen har någon blivit sårad. Jag tål i alla fall alla blondivitser jag får. Det finns minsann andra saker på bloggen som är förnedrande för både kvinnor och män, med bilder och allt, och nu far jag till Jakobstad för att göra kampanj.", eller försöket att släta över saken genom att slänga in några blondinskämt på bloggen ett par timmar efter att dagstidningarna kommit ut var sämre.

tisdag 7 oktober 2008

IT & Etik: Läkartidningen-ang självmord

Ibland säger nån annan det bättre och då behöver man inte göra det själv :)
"Artikeln i läkartidningen visar kanske snarare på det beklagliga faktum att allt för få inom vården som arbetar med dessa viktiga frågor idag saknar en nästintill total kunskap om nätet och dess kulturyttringar. Istället för att stänga och rättsligt reglera nätet måste inte minst psykologer, terapeuter, själavårdare, STD-personal m.fl aktivt delta i nätets informationsflöde och aktivt medverka till att individer som befinner sig på gränsen på nätet kan finna stöd och närhet. De är en mycket stor skillnad mellan att studera kommunikation och att delta i den."
IT & Etik: Läkartidningen-ang självmord

måndag 6 oktober 2008

Babelfish & Google translate

Googlade "qscwer" för att se om jag har en adressmässig namne i bloggvärlden. Hittade http://qscwer.blog.ccidnet.com/ vilket lät intressant. Innehållsmässigt blev det dock lite oklart så jag knackade in adressen i Babelfish. Resultatet var kanske en liten besvikelse men nog får man ju ändå erkänna att dessa översättnings-"maskiner" gjort imponerande framsteg under senaste år.
Får mig att fundera om man kommer att behöva lära sig mer än ett språk överhuvudtaget i framtiden? Mer än för att kunna känna igen språket man vill ha det översatt från d.v.s., för den delen verkar jag vara tvungen att bestämma själv. Får erkänna att jag inte riktigt vet skillnaden på Chinese-simp och Chinese trad...
Som jämförelse kan nämnas att Google translate (som översätter till svenska) säger så här.
Kanske det ändå vore på sin plats att lära sig lite språk för gud o dag är väl ändå inte riktigt samma sak?

torsdag 2 oktober 2008

Mobilt breband- Radions renässans?

Har p.g.a byte av fönster i lägenheten haft min dator ihoppackad några dagar. Detta, i kombination med att tv:n försvann under en hög med bråte när vi gjorde plats vid fönstren, har föranlett två insikter.
1. Tv:n tar en massa onödig tid som man kan använda till ännu mera onödiga, men kreativa, saker.
2. Mobilt bredband, som jag skaffade till min telefon utan att riktigt veta varför, har åtminstone en poäng. PodCasting! Att titta på videosnuttar på liten skärm eller surfa med den samma och ett dåligt tangentbord är bara frustrerande men Yles Podcast Areena (på yle.mobi) är otroligt underhållande. På nolltid kan man ladda ner en timme radio och lyssna på med telefonens högtalare. Burkigt ljud stör inte på samma sätt som dålig bild lyckligtvis. Tyvärr kunde jag dock inte hitta nåt avsnitt av Naturväktarna.