tisdag 30 november 2010

Lärare i Sociala medier

Lyssnade på radion imorse på väg till jobbet. Två höga poster inom utbildningen och en lärare uttalade sig om elever och lärare kan vara vänner på Facebook. En motivering var att det inte går eftersom det inte är meningen att lärare och elever ska vara vänner på fritid. Här kanske man tar begrepper vänner lite på för stort allvar. För är det så att det inte är meningen att ha kontakt utan för skolan, eller att man favoriserar vissa elever, så kan ju inte heller lärare bo på det ställe skolan finns (tänk om man råkar på elever på fritiden) för att inte tala om lärare som fungerar som idrottstränare. (sånt måste ju få ett slut). Inte vill man väl att lärare isolerar sig på det sättet från samhället så varför på Facebook?
Problemet som jag ser det är inte vem man har som vänner utan hur man beter sig. Lärare, och andra vuxna, har en skyldighet att bete sig som ett föredömme för barn och unga i alla sociala sammanhang. Jag har en känsla av att det är detta ansvar man vill komma undan som lärare/vuxen och detta problem med opassande beteende man på ett enkelt sätt vill komma undan som skolchef eller liknande.
Tack och lov är det inte så enkelt. (Om vi slutar sätta =-tecken mellan FB och sociala medier märker vi t.ex. att Twitter-twittringar följs av den som vill om man inte aktivt begränsar det. Kräver vi sånt sätter vi ganska långt munkavel på folk)

fredag 26 november 2010

Inbäddat Youtube-klipp i PowerPoint

Ofta vill man använda ett videoklipp i sin presentation. Lite onödigt krångligt är det nog om man använder PowerPoint så personligen föredrar jag att använda Google docs men i alla fall möjligt.

onsdag 24 november 2010

Gromningsförbud

Tittade på ett diskussionsprogram om gromning, eller snarare om tanken att stifta lagar som förbjuder detta. Utan att gå in dess mera på innehållet i programmet kan jag inte låta bli att förundra mig över de "har-du-slutat-slå-din-fru"-frågeställningar man bedriver i dessa program ( d.v.s. frågor du inte kan svara på för har du slutat betyder det att du gjort det, har du inte slutat gör du det ännu). På samma sätt stämplar man dem som anser lagstiftning problematisk som att de är för trakasserier mot barn.
Man kan mycket väl vara medveten om att gromning är ett problem som man bör jobba emot men ändå misstänka att en lag blir tandlös eftersom den inte går att övervaka. Eller anse att en sådan lag kan leda till att man tror att problemet är fixat. (Om det är så enkelt så skapar vi väl bara lagar och löser alla problem?). Eller vara orolig för att en sådan lag gör att vuxna med goda avsikter inte vågar röra sig i närheten av ungdomar och barn. Problem som existeras i samhället i alla tider kanske vi aldrig kommer att kunna få bort från nätet heller. Betyder inte att vi inte ska försöka på alla sätt men vi ska inte heller tro att det finns några enkla snabba lösningar.

måndag 22 november 2010

Creative Commons

En lärare här på skolan satte igång ett projekt om andra världskriget med eleverna i åttonde klass. Tanken är att åstadkomma en wiki med hjälp av Wikispaces. Eftersom verktyget är mycket lättanvänt så går det ganska lätt att komma igång rent tekniskt. Instruktionerna gick ut på hur man editerar en sida samt hur diskussionerna fungerar. Efter en kort information om vad eleverna förväntas åstadkomma var de igång.

Två saker måste vi dock ta ett steg tillbaka för att gå igenom. Det första var när eleverna kom till insikten att man egentligen inte kan editera en sida på två ställen samtidigt (eller åtminstone blir det krångligt). Detta är ju egentligen inte heller tanken. Meningen är ju att gruppen, som i detta arbete ska åstadkomma en sida om ett givet tema, ska samarbeta och skriva saker tillsammans. Istället för att sitta vid varsin dator och skriva en del per person använder man diskussionsverktyget för att resonera sig fram till vad man ska skriva. Genom detta och andra gruppers kommentarer kommer man sedan fram till vad som bör ingå i texten.
Det andra som krävde lite mera genomgång var användningen av andras material och hur göra källhänvisningar. Detta blir ju på ett bra sätt aktuellt eftersom wiki:n är öppen för alla och hur kan man isåfall använda andras material och framför allt, hur göra hänvisningar?

Första svaret är ganska enkelt. Man får ju så klart använda egna bilder och texter och sådant material man fått lov att använda. Egna bilder från andra världskriget har man kanske lite begränsad tillgång till. Under det här arbetet hinner vi inte heller be om att få använda material utan håller oss till sådant som är publicerat fritt tillgängligt. I detta fall närmast material publicerat under Creative Commons licens som t.ex. material på Wikimedia . På det materialet står det klart och tydligt vad man får använda det till. I korthet finns det sex kategorier:

by = erkännande

by-nd = erkännande, inga bearbetningar

by-nd-nc = erkännande, inga bearbetningar, icke-kommersiellt

by-nc = erkännande, icke-kommersiellt

by-nc-sa = erkännande, icke-kommersiellt, dela lika

by-sa = erkännande, dela lika

Här hade jag tänkt skriva mera ingående om detta men det har Mathias Klang gjort på ett ypperligt sätt på sin blog Techrisk. Istället nöjer jag mig med ett exempel. Om jag vill använda bilden om Ebbes kraftstation på Wikipedia klickar jag på bilden, kollar vilken licens den är publicerad med (erkännande, dela lika) samt vem som skapat den och skapar en hänvisning som ser ut så här. Ebbes kraftstation av Tanzania (CC by-sa). Texter följer samma principer. Gäller det Wikipedia kan man följa dessa instruktioner   gjorda av Maria Linder.

20 Things I Learned About Browsers and the Web

 20 Things I Learned About Browsers and the Web är en nybörjarguide över Internet och webbläsare skriven av Google. (Närmare bestämt samma personer som tagit fram webbläsren Google Chrome). Intressant "bok" som ganska bra lyckas med balansgången att skriva enkelt men korrekt.

fredag 19 november 2010

Glogster

Trött på "klassiska" plancher och collage i undervisningen? Insett vilka begränsningar ett papper har jämnfört med alla verktyg som finns på webben? Glogster ger möjligheten att förnya dig. Enkelt sätt att göra samma sak utan begränsningar. Satte ihop ett litet exempel:

Fördel dessutom för skolor eftersom Glogster Edu ger dig möjligheten att skapa ett lärarkonto till vilket du kan knyta upp till 50 elever.

torsdag 18 november 2010

Screenr

Med webbtjänsten Screenr kan du enkelt spela in allt som händer på din skärm för att publicera (Twitter, Youtube eller bädda in på egen webbsida) eller ladda ner filmen på din dator. Allt du behöver är ett Twitterkonto för att logga in till tjänsten samt några vanliga insticksprogram som du med största sannolikhet redan har på din dator. (Java,Flashplayer).
Här är en kort instruktion som visar hur man kopplar en Excellista till Word för att skapa ett standardbrev som jag på ett par minuter satte ihop åt en kollega.


Otroligt lätt att använda men om du vill vetaa mera kan du kolla in den här intron som Åsa Kronqvist har gjort.

Upphovsrätt & källor

Montessoriskolan i Falun har satt  upp en ganska bra sida om Upphovsrätt och källor. Visserligen baserad på regler i Sverige till en del men största delen användbart internationellt.
Mari Linder som ansvarar för sidorna har dragit ett projekt med sina elever som tagit upp detta ämne. I diskussion med eleverna kom några saker som ofta märks fram. T.ex. " — Innan det här projektet så tänkte jag inte så mycket på upphovsrätten när jag sökte på Google. Jag visste väl egentligen att vi inte får använda andras bilder hur som helst, men jag tänkte inte på det när jag var ute på internet. Om någon har lagt ut det på Google, varför skulle jag inte få använda det då? Men nu förstår jag att Google bara länkar till andra sidor".

onsdag 17 november 2010

Qwiki


Qwiki at TechCrunch Disrupt from Qwiki on Vimeo.

Tufft sätt att presentera material från en "sökmaskin". Kräver inbjudan eftersom det ännu är en Betaversion men jag fick min på tre dagar. (och har tydligen obegränsat med inbjudningar att skicka vidare). Dettä är nåt att hålla ögonen på. Så här ser deras välkomstbrev ut.

tisdag 16 november 2010

FB e-post

Facebook lanserade igår sin e-post tjänst. (jag har ännu inte sett den men lär väl dyka upp om en tid även på mitt konto). Detta ska bara vara ett första steg till en kommunikationscentral med snabb- och textmeddelanden. För som Zuckerberg säger: "En tjänst med bara e-post är redan föråldrad".
Många tror att detta på allvar utmanar Google och Microsofts e-posttjänster som nu har en dominerande ställning. Blir intressant att se. Tar de en del av marknaden eller vinner Google på att de redan har samma tjänster och mer?  Jag behöver ändå mitt Google-konto för bloggar, docs Youtube o.s.v. så för att få mig att byta krävs mer än att tjänsten finns. Det räcker inte änns att den är lika bra som andra utan måste vara mycket bättre. Visserligen kan man integrera Microsoft office dokument i den nuya meddelandetjänsten. Personligen tror jag att detta får samma resultat som Google Wave. Det var en ypperlig idé men rann trots det ut i sanden. Kanske blir jag dock överraskad och FB kommer ut med nåt revolutionerande eller så ger bara deras enorma användarantal dem en tillräcklig fördel. Vi får vänta och se. Konkurrens är ju alltid bra men om allt finns inom Facebooks  (eller Googles) så har vi ju en lite vriden situation.

måndag 15 november 2010

Lex Nokia del 2

Nu håller den lag som gav företag rätt att kolla anställdas e-post på att få sin naturliga fortsättning. Mediaindustrins lobbyister driver hårt på att få igenom lagen där deras organisation ska få rätt att kräva att internet-operatörer gräver fram uppgifter om personer som misstänks bryta mot upphovsrättslagen. Skrämmande att lagar skapas för att företag och organisationer kräver så (om inte film- och musikindustrin påstår sig gå omkull så hotar Nokia att lämna landet). Hur kan man ge företag mer eller mindre lika stora rättigheter som myndigheterna? Dessutom sticker det i mina ögon att se utbildningsministeriet som föredragare. Man behöver inte vara expert som Reijo Aarnio för att se problem i den här situationen. Lagen bereds som bäst.

Skype in the classroom

För den som använder Skype i undervisningen på sätt eller annat kan Skype education vara av intresse. Tjänsten som lanseras i december underlättar att hitta andra lärare och grupper som använder Skype. Man kan redan nu göra en förhandsanmälan om man är intresserad.

Mediebarn

På Mediarådets sajt mediebarn.se  finns information om barn och ungas nätanvändning indelat enligt fyra åldersgrupper. Dessutom finns det en del för föräldrar. För som man säger på första sidan: "När det gäller barns och ungas liv på nätet finns det som förälder, lärare eller vuxen inget annat val än att öka sina kunskaper och hänga med."

torsdag 11 november 2010

Skolväskan

Ystad kommun har satt upp en intressant samling länkar och material på sin webbplats under namnet Skolväskan. Mycket är bekant från tidigare men fint ihopsatt. Som exempel en bra sammanfattning med tips vad gäller användningen av bilder.

Länkskafferiets ugglor

Att det är för svårt att "googla" information för yngre elever är bekant för de flesta. (Var gränsen för yngre går låter vi vara osakt). Både formuleringen av själva sökordena och hanteringen av resultat ställer till med problem. Här kan Länkskafferiets ugglor vara till hjälp.

Här berättar en lärare mera om hur hon använder ugglorna. Speciellt värt att tänka på är det hon säger mot slutet. "Lotta Bohlin betonar att uppdragen inte går ut på att eleverna enbart ska söka fakta.
- Meningen är att de ska bearbeta innehållet och visa att de kan förstå och förhålla sig till det, säger Lotta Bolin."

Spotlight enkät

Tittade på "Spotlight: Ung, uppkopplad och utsatt" (Finns kvar begränsad tid, textvariant här) igår. Ingen större fan av programmet eftersom jag tycker att de har en tendens att försöka skapa rubriker med att ryck saker ur deras sammanhang. Trots det finns det en del intressanta grejer i deras undersökning bland åttondeklassister om deras närvanor och om de blivit "trakasserade" på nätet. Lite väl mycket statistik men visst är det bra att det kommer fram att detta är ett förekommande problem. (En fråga som jag gärna skulle fått besvarad är hur vanliga trakasserierna är överhuvudtaget, inte bara på nätet). Dryga hälften har berättat om trakasserierna för någon. Detta borde komma närmare 100%. Alla borde kunna vända sig till någon. Därför kan det vara bra att bekanta sig men hurudana risker man tar. Exempelvis förra veckans program "Unga är villebråd på webben" tar upp en konkret händelse.

onsdag 10 november 2010

Histropyn- Historiska bilder



Histropyn ger dig alltså ganska trevliga möjligheter att söka, titta på gamla bilder samt dessutom jämnföra dem med hur det ser ut idag på samma ställe.. Här t.ex. bilder från andra världskriget. Inte illa. Att man dessutom serverar färdiga idéer för skolor gör inte saken sämre.
Tyvärr har tjänsten ganska stränga krav för hur material från tjänsten får användas. Men åtminstone står det tydligt under varje bild hur den får användas. Alltid något.

måndag 8 november 2010

Guide för användning av sociala medier i undervisningen

På edu.fi finns en bra snabbguide på vad du bör tänka på om du vill utnyttja sociala medier (och andra tjänster) med elever. Rimligtvis borde den finnas på svenska men jag har inte hittat den. Vid första blicken verkar den onödigt petig men vid närmare eftertanke inser man att visst måste vi föregå med gott exempel och dels följa lagar och regler samt dels göra allt vi kan för att skydda elever och oss själva. Detta kräver en nogrann planering samt ett nogrannt val av vilka tjänster vi väljer. Allt är nog genomförbart i alla fall men kanske inte på det sätt vi först tänkt oss. (men det är ju inte annars heller så att det första är det bästa, eller?)

fredag 5 november 2010

Svenskarna och Internet 2010

Undersökningen Svenskarna och Internet 2010 släptes för ett tag sedan. Inga större sensationer men intressant att bläddra i för den som funderar vad folk gör nu och hur det ser ut för framtiden. De som funderat på saker tidigare har oftast kommit fram till samma slutsatser men då kan det ju vara roligt att få det bekräftat. Lite intressant är ju att veta att svenskarnas oro för att handla med kreditkort på nätet minskar kraftigt, att fildelningen återigen ökar, att två av tre söker svar om hälsa och medicin på nätet och att 1,5 miljoner statusuppdaterar dagligen. Samtidigt känner sig varannan svensk inte delaktig i det nya informationssamhället.
Personligen tycker jag det är mera intressant med undersökningar som " Who are Excluded and Why? A Study of the Non-Users of the Internet".

Tillsammans - inte ensam

Intressant projekt av 20  företag i Finnet-gruppen som i samarbete med bland annat Utbildningsstyrelsen genomför projektet "Tillsammans - inte ensam". Målgruppen är nioåringar samt deras föräldrar och lärare och tanken är att öka medventenheten bland dessa vad gäller Internetanvändningens möjligheter och faror. Enligt YLE är projektet igång i Vasa nu så återstår att se hur det blir med resten av landet.