onsdag 14 november 2012

Föräldraråd (igen...)

Har tidigare på mina föreläsningar och på denna blogg uppmanat folk att ta "föräldraråd" om Internet med en nypa salt. Den delen har med tiden fallit bort eftersom jag trott att behovet försvunnit. Tydligen har jag inte haft helt rätt eftersom inslag som "Så håller du farorna borta från ditt barn på Internet" fortfarande tycks dyka upp. Intressant hur folk i sak kan ha rätt men komma till så konstiga slutsatser.  Att man får det att låta som de värsta situationerna man kan tänka sig händer hela tiden skrämmer bara upp folk.
Trodde verkligen inte att man kom med dessa övervakningsråd mera. Inte heller att man t.ex. ska förbjuda folk att lägga ut bilder. Dessa ges bara ur vuxnas perspektiv för att dämpa deras oro. Faran är att man skapar en miljö där ungdomar inte kan leva utan att bryta mot vuxnas regler och att de kränks med övervakning. I denna omgivningen är dett inte lätt att komma till föräldrar för råd eller hjälp när det behövs.
Ta bara det urgamla rådet med att "Ha datorn mitt i rummet". Hur känner du dig på jobbet om någon står och kikar dig över axeln hela tiden? Känns det bra eftersom du vet om det?

Nej, blir nog en slide om detta imorgon då det är föreläsningsdags i Mårtensdals skola.

2 kommentarer:

Jessica Parland-von Essen sa...

VIlken tur att det finns folk som du! Tack!

Joakim Granqvist sa...

Det var en av de vänligaste kommentarerna jag nånsin fått. Tror jag växte ett par centimeter på kuppen. :)