torsdag 29 mars 2012
Vad är Creative Commons?
Enkelt och klart förklarat vad Creative commons är. (Ja den är licenserad med YouTubes CC, återanvändning tillåten.)
Ont vs. gott
Ganska talande för hur hela webben fungerar. Alla verktyg kan användas till ont som till gott. Vad som räknas till vilken kategori beror på oss själva.
Farligt om den ena sidan fritt får vinkla världsbilden på Wikipedia, social media eller andra medier. Samma gäller bilden av oss själva på webben. Producerar vi inte själva och tar ställning för och emot saker kommer nån annan att göra det. Både för, emot och om oss.
Källkritik på Internet
måndag 26 mars 2012
Uppslagsverket Finland läggs ner
Barnens mediabarometer 2011
Mediakasvatus
"Mediepuberteten börjar vid elva års ålder. Enligt resultaten för undersökningen Barnens mediebarometer 2011 använder 11-åringar medier mer likt ungdomar än barn. Första- och tredjeklassare använder främst innehåll avsett för barn, men sedan sker en stor förändring från tredje till femte klass. Nästan alla undersökningsdeltagare sade att de använder community-tjänster på nätet, och en tredjedel publicerar bilder på nätet. Också digitala spel förbjudna för barn (F18) är populära bland femteklassare.
Så gott som alla familjer hade regler gällande medieanvändning, och över tre fjärdedelar av barnen ansåg dessa regler lämpliga. Endast få önskade att deras mediebruk inte skulle regleras alls. De femteklassare som använde internet ofta var mer missnöjda med reglerna hemma. Fostrare bör alltså inte anta att barn är nöjdare ju friare de får använda medier."
söndag 25 mars 2012
Lärarkalender och digital kompetens
Vet man inte varför den digitala är bättre har man inte digital kompetens. Det gäller ju inte vad som är bättre för dig utan vad är bättre som helhet. En digital kalender kan delas åt andra du samarbetar med, användas för att komma överrens om möten, boka utvecklingssamtal. Din lärarkalender är kanske mera bekant för dig men genom att hålla fast vid den så låser du även din omgivning. Vad hjälper det att jag har min tillgänglig om din finns i din ficka?
Digital kompetens innebär väl att du har kompetens att arbeta med moderna/digitala verktyg . Håller du fast vid papperskalendern trots tillgång till egen dator och nätuppkoppling saknar du nog den kompetensen.
tisdag 20 mars 2012
Radiohus-intervju
Hur som helst, här finns dagens Radiohus.
lördag 17 mars 2012
It's Not Information Overload. It's Filter Failure
Hur motivera folk
På samma sätt gillade jag rådet att visa att man förstått vad det handlar om innan man nekar något. Säger man åt sitt barn att det är dags att gå och lägga sig så kan det vara bra att uttrycka sig i stilen "Jag vet att du vill läsa färdigt hela boken men...". Då visar man att man tagit till sig vad det handlar om och den andras argument men har en orsak som väger tyngre. Här gäller förstås att vi faktiskt bemödat oss att sätta oss in i situationen och faktiskt vet varför barnet vill läsa, spela eller annat. Annars fungerar det inte.
tisdag 13 mars 2012
Lärmiljöer
Hur svårt kan det vara att skapa ett program som innehåller allt detta och bra integrerar sig mot övriga webbverktyg som finns? Den som lyckas med detta kommer kanske inte att bli rik men mycket uppskattad.
Digital storytelling café
Pinsamt för mig dock att tvingas medge att vi fortfarande har våra elevers konton spärrade så att de inte kan spara ljud- eller filmfiler på domänen. Jobbar vidare på att få bort den spärren ,men hur har nån överhuvudtaget kommit på att sätta dit den?
lördag 10 mars 2012
Poliser och falska nätprofiler
Jag kommer ihåg ett inlägg som någon skrev på 90-talet där frågan ställdes så här: Eftersom så många ljuger om sin identitet på nätet så kommer det att ta länge innan vi har ett fall där ett barn ljugit om att det är vuxet och en vuxen påstått sig vara barn och dessa kontaktat varandra?
Hur som helst tror jag Mirjam Kalland från Mannerheims barnskyddsförbund satte fingret på det riktiga problemet då hon frågades vad hon tycker. Det finns allt för många barn och ungdomar som tillbringar allt för mycket tid ensamma och därför riskerar att fastna i sådana kontakter i "brist på annat".
(Rent praktiskt undrar jag även hur man skapar en sådan falsk profil. Inte kan det ju bara ligga där utan kontakter eller aktivitet. Hur får man in den i ett naturligt sammanhang? Hur bygger man upp innehållet i den? Vems bild ska man lägga dit?)
onsdag 7 mars 2012
Fotboll viktigare än dataspel?
måndag 5 mars 2012
Skrämselartiklar
(Tillägg: Nu finns undersöknngen publicerad.)
AnkSome
Tre temaområden behandlades i olika grupper. Foto & video, communitys och verktyg. Anteckningarna från dessa finns förstås fritt tillgängliga. Så också det försök till Bambuser stream vi fick till stånd (eller egentligen två här och här.) och förstås under Twitter-hashtaggen #AnkSoMe
Rekommenderar varmt att den som har intresse håller ögonen öppna för en eventuell fortsättning.
Till sist några helt personliga reflektioner/lärdomar i ingen som helst viktighetsordning:
- Tydligen tillåter Facebook nu profiler för fiktiva personer
- Exempel på bra marknadsföring med hjälp av social media: http://bertel.nagubo.fi/
- 90-9-1-principen i community: 90% passiva, 9% kommenterar, 1% skapar diskussioner. Kräver en stor massa för att få nåt att rulla på egen hand.
- "Opettajan tekijänoikeusopas" ska publiceras på svenska.
- Twitteranvändningen är nog ganska liten i Finland då tio personer i ett rum kan "trenda"
- Normer gällande användningen av sociala medier kommer att ändras. Rökning bra exempel. Som vi gör idag kommer inte att vara allämt accepterat i framtiden.
- Google+ anses som många som en flopp. Troligtvis därför att man tror att tanken var att konkurrera ut Facebook. Som nav i Googles tjänster fungerar den utmärkt. Dessutom har den tjänster som Hangout som mycket väl står sig mot betal-konkurrenter.
- Inget kommer att ersätta Facebook. Däremot kommer nog nåt nytt att ta över.
- Folk gilla Apple och FB. Tydligen vill de flesta ha låsta färdigserverade system.
- Alla vill skapa en egen Community. Gäller både små föreningar och stora företag. De flesta dör ut eftersom innehåll och tanke saknas. Många äter dessutom av varandra eftersom alla ska ha egen. Speciellt mindre kretsar skulle vinna på att samarbeta..
- Kan man i små kretsat som t.ex. finlandssvenska finansiera ett projekt med hjälp av crowdfunding. Exempelvis med hjälp av Kickstarter?