måndag 21 december 2009
Sack the net nanny
Sack the net nanny, talk to your kids säger Howard Rheingold i ett blogginlägg och i det här faller är det bara att hålla med. (Gäller alltså inte nån debatt om skatteavdrag för hushållstjänster utan om den skrämselpropaganda som emellanåt sprids av myndigheter på nätet.) Som många gånger tidigare påpekats finns det en räddsla bland vuxna för en teknologi som ungdomar behärskar bättre än vuxna. Därför bör vi komma ihåg behovet av tillit och kommunikation och inte censur. Det gäller att inte falla i fällan med överdrivna faror. Vi bör visserligen lära ungdomar att skydda sig men vi måste göra det med öppna ögon och realistiska världsbilder. För trots allt, den som i framtiden vill vara en produktiv medlem av vårt samhälle bör behärska de kommunikationsmedel som finns och det lär man sig inte genom att få dem blockerade utan genom att få hjälp med att förstå dem.
Megamix
icloud
onsdag 16 december 2009
Film på länkskafferiet
Frånsett det kan det vara bra att ta sig en titt och fundera på vilka möjligheter just Wikipedia ger och hur använda uppslagsverkets diskussioner, historik och andra verktyg för att lära sig källkritik. Det gamla tricket att kontrollera olika språkverisioner för att få olika synvinklar på saker är ju intressant även med tanke på språkdebatten här i landet. Det om nåt är väl en orsak att lära sig flera språk.
Bestämmanderätt
Enda jag kan se att det är i skolornas ledning det brister. Från rektorer och uppåt. Som det nu är sitter tydligen beslutsfattare på poster som bestämmer över skolornas verksamhet utan att kunna fatta riktiga beslut gällande nutid och framtid. Att sedan facket sätter käppar i hjulet för kreativa lösningar av skolor och lärare p.g.a. föråldrad inställning gör inte saken bättre.
torsdag 10 december 2009
Facebooks inställningar
Mest verkar det som om FB försöker få dig att publicera så öppet som möjligt. Ibland kan det dock vara bra att begränsa sig lite om man vill utrycka sig fritt. Annars kan man hitta sig i den här situationen.
Även om meningen med social media är att umgås och dela med sig behöver, och vill, ju inte alla se allt.
onsdag 9 december 2009
Källkritik
Inte så utsmyckad föreläsning men något som varje lärare borde bekanta sig med så att vi kom ifrån det vilda "googlande" som många skolarbeten består av. En viktig poäng kommer genast i början, nämligen att källkritik inte är något eget ämne utan hör till alla.
Kan vara på sin plats att kolla upp Jamando och Creative Commons som nämns i diskussionen på slutet om du inte känner till dem från tidigare.
måndag 30 november 2009
Skapa ditt eget sociala nätverk
Du kan själv välja hur öppen ditt nätverk ska vara. Själv tror jag fortfarande att ju öppnare dess bättre. Mindre inloggningar sänker tröskeln att delta. Tyvärr fungera det ju inte alltid så bra. Se bara på de diskussioner som för på större tidningars webbportaler. Att man kan säga sin åsikt är bra men det betyder inte att man alltid måste göra det.
söndag 29 november 2009
Gör en tackfilm.
http://www.tackfilm.se/?id=1259511764734RA92
Lite ironiskt kanske dock att TV-bolag insett att det finns betydligt effektivare sätt att sprida ett buskap än de traditionella. SVT har ju dock redan många gånger tidigare visat sig ha en viss förmåga till nytänkande.
onsdag 25 november 2009
International Skip School Day
geografi.nu
tisdag 24 november 2009
Spezify
onsdag 18 november 2009
Föräldraråd
Förutom de vanliga pedofilvarningarna har man än en gång skapat en omöjlig situation. "Lär dtt barn att man inte ska avslöja något som ger okända möjligheter att känna igen en. Adress, telefonnummer, husdjur,hobbyer,platser dit man brukar gå och bilens registernummer måste hållas hemliga då personer med onda avsikter gör allt för att hitta en." sägs det bl.a.Eller " Förklara varför man aldrig ska ge ut sin e-postadress eller lägga ut bilder" Typiskt exempel på felaktiga råd som hänger kvar bara för att de alltid delats ut och kopierats upp i ny tappning. Detta råd går överhuvudtaget inte ihop med dagens sociala webbplatser som just går ut på att skaffa vänner och kontakter medliknande intressen. Dessutom sätter det barnet i en omöjlig situation. Genom dessa råd som inte går att hålla omöjliggör man en öppen diskussion. Eftersom man är tvungen att bryta mot dessa regler för att kunna vara med kan ungdomen inte heller diskutera eller komma och be om hjälp utan att avslöja det. Då döljer man hellre all verksamhet och vi har målat in oss i ett hörn.
Finns en del bra tips och tanken är nog god men tyvärr har detta material nog bara plockats ihop av någon utan kännedom om dagens värld. Varför får vem som helst tillverka dessa föräldramaterial och dela ut dem i myndigheters namn?
Picnik
torsdag 12 november 2009
Föreläsning på Korpo
Digitalis filosofi
onsdag 11 november 2009
Åtal för rasism på FB
Åtalet gäller inte själva gruppen och gäller hets mot folkgrupp.
Kan vara bra att få dessa saker prövade. Vanligtvis brukar dessa undersökningar rinna ut i sanden men kanske vi nu kan få en signal om vad som egentligen gäller. Vad är den enskillde skribentens ansvar för vad man säger? Gränsen är ju tunn mellan ytrandefrihet och t.ex. hets mot folkgrupp. Vad ligger på upprätthållarens ansvar, speciellt när den följer i USA rådande lagstiftning?. Jag antar också att personen som skrivit är den han utgett sig för att vara eftersom inget annat sagts.
tisdag 10 november 2009
Webblabbet
Vi hade lite problem under premiärturen. Första gruppens material laddades inte överhuvudtaget utan vi fick flytta över till Youtube. (Tack Google). Lite oklart om det var Webblabbet eller Fronter som strulade. Verkar dock vara fixat nu. Integreringen i Fronter är inte heller 100%:ig. När en uppgift förutsätter att eleven skriver in svar kan svarena inte alltid flyttas över i elevens portfolio utan det enda alternativet är en utskrifrt. Dessutom får materialet Internet Explorer att hänga sig om man öppnat ett 10-tal av flash-filmerna som materialet består av. Lär fungera bättre med Firefox. Dessa saker påstås dock vara under arbeta så vi får hoppas att de lyckas lösa problemena.
Farliga råd
Min poäng är dock att man inte borde skriva så allmänna råd. För att kunna ta ställning till råd och anpassa dem till nya situationer måste du vara lite bekant med mediet. Vare sig du är ung eller vuxen. Allmänna tips tenderar att bli skrivna lite på den säkra sidan vilket kan skapa ohållbara situationer där den som inte följt de givna tipsen, utan gjort som man förutsätts göra i gemenskapen, drabbas av en oförtjänt skuldkänsla om nåt gått fel. Om detta leder till att personen inte vågar be om hjälp har ju de välmenade råden fått exakt motsatt effekt.
söndag 8 november 2009
Aviary
Här Myna som exempel.
lördag 7 november 2009
Grooveshark
Om man dessutom kan sprida sina spellistor så här (med Grooveshark Widgets) verkar det nästan för bra för att vara sant. (och ja, man designar sina spelare själv och. nej jag är inte så bra på sånt.) Kolla också in Tinysong.com om du gillar att dela med dig. Hoppas att den får fortsätta så här utan att nån protesterar mot öppenheten.
fredag 6 november 2009
Mind-mapping med FreeMind
Google Dashboard
torsdag 5 november 2009
Skojspel
onsdag 4 november 2009
Facebookvänner
måndag 2 november 2009
Mediakunskap som skolämne
onsdag 28 oktober 2009
Datorer gör INTE saker på egen hand
tisdag 27 oktober 2009
Bortgjord i sociala medier
Kanske vi borde fundera på detta innan vi flyger i taket och börjar spärra tillgången till sidor för arbetstagare , elever och ungdomar. Låt om oss lära oss använda dem och en gång för alla inse att Internet är en verklig förlängning på världen. Tyvärr har också den nya delen av världen såväl dåliga som bra sidor.
lördag 24 oktober 2009
Inköp av ny dator
Detta är ett problem anser jag. Man kan inte enkelt köpa en dator utan att det finns en massa saker förinstallerade som jag inte vill ha. Nu menar jag inte operativsystem utan en massa försöksverioner av diverse program. Nästan alla maskiner innehåller åtminstone en tidsbegränsad installation på något virusskydd ,och värst av allt, Microsoft Office som kan aktiveras mot betalning. Det skulle vara en annan sak om programmena skulle vara fria att använda så länge datorn håller ihop. (Varför inte baka in OpenOffice, Avg AntiVirus Free, ZoneAlarm?) Som det är nu är man tvungen att betala eller sätta en massa tid på att avinstallera.
Det har protesterats mot att Microsoft favoriserar sin egen webbläsare vilket lett till åtal och böter. Detta även om en förinstallerad webbläsare gör det lätt att hämta en annan och dessutom betalar man ju inget för InternetExplorer. Varför är det då OK att deras Office-paket som är en betalprodukt med våld ska ingå? För Microsoft passar detta ju utmärkt in i deras linje. Genial marknadsföring har gjort produkten till standard. Först ser man till att produkten kopieras och sprids från användare till användare, Säljer det billigt åt studerande och hemanvändare. Ger billiga avtal åt kommuner för skolanvändning. På detta sätt vänjer sig folk vid denna produkt (som förstås är så svår som möjligt att kombinera med andra program) så att företag är mer eller mindre tvungna att använda dess överprissatta produkter eftersom arbetstagarna är vana vid dem.
Varför accepterar alla detta?
onsdag 21 oktober 2009
ImHalal
Mera än det som finns under about känner jag inte till om denna tjänst så vet inte hur allvarligt man ska ta detta.
Har en känsla av att det var en sån här söktjänst man önskade sig för 10 år sedan då de mest oskyldiga sökord fick en porrsida att dyka upp på skärmen.
Doodle
söndag 18 oktober 2009
Academic Earth
tisdag 13 oktober 2009
Testa lösenordet
När Hotmails konton nyligen kapades och lösenord spreds på nätet var ett av de vanligaste 123456 och enligt en undersökning i Finland var det populäraste salasana...
På svenska kommunikationsmyndigheten PTS webbplats Testa lösenordet kan du testa olika sorter lösenord, få tips om hur ett bra lösenord är uppbyggt, hur det bör hanteras samt vanliga misstag som görs.
Det finns även mera avancerade test för lösenord, t.ex. The Password Meter, men den och andra som du inte känner till vilka som ligger bakom bör man vara lite försiktig med. Den kan ju vara byggd enbart för att samla in lösenord...
måndag 12 oktober 2009
Google Trender
söndag 11 oktober 2009
Kostnader för att "motverka fildelning"
Detta lär dock passa musik- och filmindustrin perfekt. Mindre antal anslutningar som är både dyrare och sämre gör ju att de fortfarande inte behöver förnya sig. Med lite mera lobbning kan de säkert få allt teknik nyare än LP-skivor att förbjudas. De har ju trots allt varit ruinerade ända sedan C-kassetten kom...
fredag 9 oktober 2009
Nätcensur
Problemet är väl närmast att dagens sociala medier blandar ihop privata saker och allmänna. Mycket personliga saker blandas med stora världsliga händelser. Ett mycket starkt verktyg med andra ord. Vore det inte bättre att fortbilda personal så att man kan utnyttja dem (medierna, inte personalen) istället för att stänga av? För visst kräver dagens medier ett visst kunnande och ansvar men många har ju tjänstetelefon som blandarihop privatliv och jobb..
Dessutom skapar denna censur farliga situationer. Har nån tänkt på elevårdspersonal? Hur reda upp mobbningsfall om man inte ens kan ta reda på vad som hänt? Andra anställda, som poliser, uppmanas att engagera sig i vad som händer på sociala sajter. Varför ska då vissa ställen gå åt andra hållet? Eftersom jag anser att dessa beslut är felaktiga så vore jag intresserad att veta vem som är ansvarig för dessa beslut? För inte kan det väl vara så att en hög med teknik-nissar på en adb-central har så här stor makt? För dem kan jag förstå. Inget försvårar upprätthållandet av ett IT-system som användarna. Kan man utesluta dem får man ett mycket stabilt system men nog är väl tekniken till för att användas?
onsdag 7 oktober 2009
Slideshare
Slideshare demo
måndag 5 oktober 2009
Tveksamma inlägg
Ikväll är det dags för första föreläsningen för hösten på Brändö LS. En av sakerna vi kommer att fundera över är vem som bär ansvaret för material som producerats av användarna. Som exempel några "quizzar" och inlägg på Facebook.
Klara fall är ju lätta att avgöra men hur är det med såna som rör sig på gränsen? Sådana som kanske inte är så farliga för en grupp men totalt olämpliga för en annan? Eller sådana som nog är lagliga men på ett helt förkastligt sätt angriper enskilda individer eller grupper?
Eller denna viktindex-beräknare? Helt korrekt i sig men kan säkert ge felaktiga signaler om du inte fått berättat åt dig vad den räknar egentligen och hur det ska tolkas.
Här gäller det för alla att dra klara gränser för vad som anses vara ok. Både av producenter (av alla sorter) och användare.
Reklamen här under från en tidning är ett bra exempel på hur tvivelaktiga saker tvingas på användare.
torsdag 1 oktober 2009
Sumo Paint
tisdag 29 september 2009
Sluta panta
Chatten är öppen må-ons och lö kl 19-22.
måndag 28 september 2009
Noteflight
Vuxen inställning
Stötte på denna insändare i PC för Alla under en krönika om "Skivbolag och Pirater". Tycker den visar bra på ett tankefel hos många vuxna. Denna 9-åriga flicka var knappast tillräckligt kunnig för att kunna ladda ner upphovsrättskyddat material på egen hand på den tiden när det var, åtminstone nästan, lagligt. Även ifall, hade föräldrarna redan där dragit gränsen vid det moraliskt riktiga (jo, jag anser det vara stöld att ta andras saker i vilken form man än gör det) och inte laddat ner materialet hade man inte behövt förbjuda det nu när överreagerande vuxna börjar dela ut fängelse och kännbara böter för upphovsrättsbrott.
Barn och unga har vanligtvis en stark känsla för rätt och fel. Däremot är det säkert svårt att vänja sig vid att betala för saker som man vant sig vid finns tillgängligt gratis i överflöd. Det skulle säkert vara svårt att göra det om det skulle finnas tekniskt bra fungerande allternativ till ett överkomligt pris...
Visit Denmark - eller inte
Såp här går det när man använder verktyg som man bara vet hur fungerar tekniskt men inte vet vad de ska användas till och hur det bör göras. Då sitter man där och lyssnar på människor med fina titlar som pratar om SmartBoards och sociala medier utan att de har en aning om (eller bara inte kan förmedla sin kunskap) vad man egentligen kunde ha för nytta av dem.
söndag 27 september 2009
Missar på Wikipedia
Kanske en bra grund för diskussion. Inte bara om Wikipedia utan om informations tillförlitlighet i allmänhet. Varför blir det fel ibland?
tisdag 15 september 2009
Facebook lite
Största fördelen med den lättare varianten verkar vara att uppdateringarna är snabba. Något som Fb haft problem med en lång tid.
Olösliga ekvationer
Då började jag fundera om e-post listor fortfarande används och varför. Att skicka runt information är ju totalt onödigt. Betydligt bättre att lägg den åtkomligt för den som behöver det. Då kom jag på var knuten ligger. Alla vet att det systemet fungerar bättre. Men efterom vi alla dränks i information så blir vi mindre och mindre mottaglig för den hela tiden. Istället för att göra det logiska och försöka sortera den information som delas ut reagerar alla tvärtom. Som på en anslagstavla. Fungerar fint om alla använder de färdiga lappar som finns så att var och en kan ögna igenom tavlan. Sen får nån för sig att dens viktiga information inte syns så han använder en lite större röd lapp, och nästa sätter upp en knallgul A3:a osv. Till sist är den så råddig att ingen tittar på den alls. Vad lär vi oss av detta? Vanligtvis ingenting. Det vi däremot borde lära oss är att man inte kan tvinga på folk vetskap om de inte vill ta emot den. Däremot kan man underlätta för dem som söker ,och vill ha, att hitta den genom att läga informationen tillgänglig för den som den är ämnad för och låta andra vara ifred.
måndag 14 september 2009
Anmäl din chef -kampanjen
"Anmäl din chef -kampanjen lyfter fram oegentligheter på arbetsplatser samt i freelancers och småföretagares vardag. Vi vill visa att arbetares kollektiva rättigheter kan försvaras också genom publicitet och pr-arbete."
"Vi upprätthåller rättigheten att välja vilka berättelser vi publicerar samt att bearbeta texterna för att skydda individers integritet samt att för att förbättra läsbarheten. Alla svar är viktiga för i slutet av kampanjen gör vi en bredare utredning om människors arbetslivserfarenheter."
Kan ju vara bra att lyfta fram felaktigheter men knappast kan man dra mer djupgående slutsatser från denna "undersökning" Än vad man kunnat av de tidigare. Publicitet brukar dock dessa tilltag nog ge och jag antar att det är vad man är ute efter nu också.
tisdag 8 september 2009
Uppslagsverket Finland- uppe igen
Däremot är jag rädd att experterna tappat bort sig lite . Är inte på det klara vilken målgruppen är men om man jämför dess artikel om anorexia med svenskspråkiga Wikipedias motsvarande så ser vi skillnaden på stilen. Uppslagsverket Finlands fakta är säkert korrekt men kanske inte det man är ute efter då man vill läsa på om ett ämne men inte skriva en avhandling.
Uppslagsverket Finland är ett klassiskt uppslagsverk, med dess goda och svaga sidor, vars ända fördel mot ett i tryckt form är att felaktigheter publicerade på webben går att korrigera. (Men eftersom texterna skrivits av experter kommer detta inte att behövas). Några andra tendenser till att utnyttja webbens starka sidor går inte att finna idag åtminstone.
Kanske det vore bättre att låta dessa experter delta i skrivandet av artiklar på redan existerande Wikipedia. Varför inte slå ihop det bästa av två världar istället för att tvångmässigt skapa något finlandssvenskt "eget"?
Intressant är också formuleringen" Detta är en unik satsning som knappast någon annan folkspillra av motsvarande storlek kan visa upp. Till grund för det hela ligger det arbete som den finlandssvenska intellektuella och vetenskapliga eliten har lagt ned på Uppslagsverket Finland i fyrtio års tid." som man kan läsa i artikeln om Uppslagsverket Finland.
Uppslagsverket Finland
Problemet med användningen av Wikipedia är inte som redaktör Lindberg säger att nivån är ojämn och eventuellt innehåller enstaka sakfel utan att folk (Ekberg och Lindberg medräknat) inte kan förstå att olika sorters källor bör kombineras för att nå ett bra resultat.
Sanningen finns varken i skvaller eller i visa mäns konstateranden utan nånstans mitt emellan.
torsdag 3 september 2009
Filmer på Youtube
tisdag 1 september 2009
Orsak och verkan
"Om det är så här borde man öka användningen av kameramobiler i undervisningen. Ett så vardagligt ting borde inte stängas ute utan också i skolorna borde man lära sig använda mobilen ansvarsfullt".
För det är ju just så det är. Förbud kan i dessa fall bara minska symptomen (eller i värsta fall dölja dem), inte lösa problemen.
Jämförbart med artikeln i dagens tidning om hemlösa som misshandlas framför kamera för att filmen sedan ska läggas ut på Youtube. (lär finnas 86000 sådana snuttar). Där försöker man komma åt problemet genom att bekämpa brotten inte begränsa användning av mobiler eller Youtube.
The Internet Archive Wayback Machine
Vill du inte gå så långt bakåt i tiden kan du Googla vad som helst och klicka på "cached" under en sökträff.
Barn och Bildt
Gränsen för vad som är roligt för dig, vad som är roligt för andra (vad får man tvinga på andra människor?), vad som är roligt nu och vad som är roligt om fem år kan vara ganska svår att hitta ibland. För att inte tala om att kommentarer kan förvandla ett ganska oskyldigt klipp till något helt annat.
Denna artikel är också läsvärd av två skäl. Tänk på dina barn är det först. Det andra är hur bra kommentarerna under visar att folk inte har en aning hur publicering på nätet fungerar.
torsdag 27 augusti 2009
Polisen på Facebook
onsdag 26 augusti 2009
Googla inte Jessica Biel
Hittade varningen i rubriken på VBL. Lite som att inte tänka på en skär flodhäst...
Får dock instämma med en av kommentarerna. Vem är det och hur ska jag få veta om jag inte får googla...?
måndag 15 juni 2009
Google Books
tisdag 9 juni 2009
Is teachers training ready for e-learning?
söndag 7 juni 2009
Instruktioner för nätanvändning
måndag 1 juni 2009
Bing
tisdag 19 maj 2009
Synpunkter taxiservice
Wolfram|Alpha öppen
Snyggt, enkelt och snabbt. Lite fundersam blev jag dock med tanke på källkritiken. Hur många kommer att bemöda sig om att ta reda på varifrån fakta hämtas? Men efter att jag konstaterat att det under svarena finns en knapp för "Sources" konstaterade jag att det åtminstone inte kommer att vara sämre än vanligt "googlande".
fredag 15 maj 2009
Xnview för bildbehandling
torsdag 14 maj 2009
Betygssättning av lärare på berusad.org
Detta har upprört en hel del lärare i svenskfinland och i dagens morgonnyheter uttalade sig dataskyddsombudsmannen i fallet. Enligt honom är denna tjänst olaglig eftersom lärarna inte kan välja om de vill vara med eller inte. Intressant fråga. I de flesta fall "betygsätter" man tjänsteproducenter för att förbättra servicen och detta fungerar bra. Men dock skiljer ju lärarnas "kundgrupp" sig markant från andra på flertalet sätt.
Skrev i ett tidigare inlägg om en liknande tjänst för rikssvenska högskolor.
tisdag 12 maj 2009
Övervakning som norm?
Kollar man in några vanliga tidningar idag så hittar vi fransmännen som vill stänga av anslutningar med vilka skyddat material laddats ner, Stefan Wallin som vill ta i med krafttag mot ungdomars attitydproblem samt Trafikminister Anu Vehviläinen som vill övervaka all biltrafik med satellitbaserad positionsbestämning.
Har vi blivit blinda för andra allternativ?
Google tippar Eurovision Song Contest
torsdag 7 maj 2009
Wolfram Alpha
Eftersom tjänsten kan "förstå" kan den skilja på frågan "''When did Barack Obama visit Nicolas Sarkozy?" och ''When did Nicolas Sarkozy visit Barack Obama ?". Detta klarar inte traditionella tjänster som bygger på sökord. Ska bli spännande att se vad detta blir till.
måndag 4 maj 2009
Rättelse
- Någon regel som omöjliggör sökning av minderåriga på Internet känner jag inte till. Det jag hänvisad till var det här avtalet som ska förbättra skyddet av minderåriga på nätgemenskaper, t.ex. genom att deras profiler inte är sökbara.
- Att ställa in sina personliga inställningar i t.ex. Facebook kan hjälpa att styra vem som ser ditt material men annars förhindrar de inte märkbart oönskade kontakter. Det hela går ju ut på att hålla kontakt med andra människor så att dra åt inställningarna på det sättet går lite emot grundtanken.
- Flera timmars användning av Internet per dag har inget med missbruk att göra utan. Den tiden kommer många upp i. Det viktiga är inte hur mycket utan vad man gör.
- Att man i en undersökning rangordnar saker på nätet enligt vad som upprör unga mest betyder inte att de saker som kommer lägre ner på listan inte upprör. Att ofrivilligt bli utsatt för t.ex. grov porr kan vara mycket obehagligt även om det kanske inte är det värsta.
- Jag är inte orolig för att Internet är ett snabbt medium. Det är just den detaljen som gör Internet till den fantastiska sak den är. Däremot är det ibland lätt att bli fartblind och publicera saker som man inte riktigt hunnit tänka igenom. Det är dock nog människorna som ska lära sig att tänka efter för i detta fall hjälper nog inga tekniska spärrar.
I övrigt innehåller texten några formuleringar som inte riktigt håller sträck men där tanken tillräckligt bra kommer fram så dem går jag inte vidare in på.
Tack än en gång till deltagarna i Lovisa för en trevlig diskussionskväll.
torsdag 30 april 2009
Hockeyförbundet och Google Translate
Det fungerar ju inte så.
"Pääuutiset Top Stories
(29.4.2009) Finland vann gruppen en ren spelet>>
Niskala och Komarovin pass, frimärken>> (29.4.2009)
Koski Korpi situationen öppna
Olli Jokinen inte hänger ner>> (29.4.2009) "
Låter som spännande nyheter men ...
tisdag 28 april 2009
Föreläsning i Lovisa
Föreläsning vid Lovisanejdens högstadieskola. Trevliga åhörare och intressanta diskussioner. På nåt sätt känns det som att diskussioner om Ungdomar/barn och IT förs på rätt nivå då alla svar innehåller så många om och men att de egentligen inte kan klassas som svar över huvudtaget. En fundering slår mig dock. Varför är majoriteten av deltagarna alltid kvinnor? Är "IT-uppfostran" nåt som ska göras av kvinnor?
måndag 27 april 2009
Interaktiv storstadsguide
SAOL
fredag 24 april 2009
Bärbara datorer till alla lågstadieelever
Att Microsofts direktör i Finland, Max Mickelsson, ligger bakom förslaget är ju intressant men föga överraskande. Om Volvo föreslår det ska vi säkert skaffa en bil åt alla gymnasieelever...
Att samma undervisningsminister inte riktigt kan se det nödvändigt att ta reda på om det finns allternativ till Microsoft visar redan det en hel del. Tyvärr verkar beslutsfattare inom undervisningen inte riktigt ha en aning om hur saker fungerar i den riktiga världen.
Google Similar Images
tisdag 21 april 2009
Google News Timeline
måndag 20 april 2009
Hastighetstest
söndag 19 april 2009
Digitalt testamente
Själv tycker jag det vore extremt synd om vi började radera saker efter folks död. Jag skulle ta det som en stor komplimang om min blogg eller Facebook-sida fortfarande hade besökare. Varför kunde det inte vara en hjälp i sorgearbetet för anhöriga och en plats att besöka, motsvarande en grav eller kyrka?
I brist på bättre alternativ, som jag känner till åtminstone, får detta gå som mitt testamente gällande min "digitala produktion". Jag tycker att det man lägger ut ska man stå för och vara medveten om vad det innebär. Saker jag gjort tillgängliga får vara så i framtiden också. Inget behöver stängas eller raderas.
Facebooks användarvilkor
Detta blir ju intressant med Pirate Bay rättegången i åtanke. Hur går det när folk publicerat bilder och material som sprids via FB när man skriver ut sig? Dessa finns ju kvar hos övriga användare. Ska Fb:s upprätthållare då dömas till skadestånd och fängelse eftersom de sprider upphovsrättsskyddat material i sitt forum?
Nu vore det kanske dags att en gång för alla skriva om lagar och regler så de följer med tiden. Utan att ta hänsyn enbart till starka marknadsaktörer med ekonomiska intressen utan även skapa grund för ett samhälle i utveckling. Kanske FB:s systen kunde användas i större skala? Fungerar ju utmärkt i "open-sourse-världen" så varför inte i resten?
onsdag 8 april 2009
Föreläsning på gång.
Lade in den här bilden från min mobiltelefon för att demonstrera hur snabbt och enkelt det är att lägga ut bilder på nätet.
Föräldradiskussion
Tänkte igen börja med det tyska klippet som jag tycker beskriver en del ganska bra. Saker finns där, vi kan inte låsa in oss och förneka det så vi är tvungen att lära oss (och framför allt barnen) hur man klarar sig i livet. Inget nytt med det. Som det saden på radion i morse: Man har alltid lärt barn hur man klarar sig i trafiken, hur trafikljus fungerar. Samma sak gäller med nätanvändning. Man måste ta tid att sätta sig ner och tillsammans diskutera hur det fungerar. Problemet är ju bara att trafikljus är ganska konstanta, de har funnits när vi själva var unga och ganska sällan försöker nån lägga ut falska trafikljus för att lura ut folk på vägen.
Därför tror jag att såna här diskussioner kan fylla sin funktion. Tillsammans fundera och titta på vad man lite gör på nätet, varför och vad man bör tänka på. Då är det lättare att förstå och kunna diskutera.
Tänkte titta lite på följande saker:
Tidsanvändning och till vad den används.
Statistik från Skolbarn.fi
Exempel på "barn-sajter"
Buu-klubben
Miniclip
De mest omtalade gemenskaperna för tillfället
IRC-galleria
Spel
WoW
Travian
HabboHotell
Fildelning och lagar brukar också komma upp eftersom det ständigt är på tapeten i medier. Eftersom jag inte är jurist brukar jag försöka undvika detta och istället fundera på etiska sidan av samma mynt.
BitTorrent
PiratBay
lördag 4 april 2009
E-böcker från bibliotek
Valde lånetiden en dag (andra alternativet sju) och laddade ner. Inget fungerade. Jag är inte helt borta vad gäller IT så kom ganska snabbt underfund med att jag behöver ha Adobe Digital Editions i min Acrobat Reader (finns förresten bara från version 8 och framåt) innan jag laddar ner den och inte spara den utan välja "Öppna i". Nästa bok gick riktigt bra att låna och läsa och det riktigt fina detaljen är att jag kan, men behöver inte, returnera den eftersom detta sker automatiskt när tiden är ute. Den detaljen är viktig för mig eftersom återlämningen vanligtvis kostar mig mera i böter än vad det hade kostat att köpa boken.
Vill du låna e-böcker härifrån men känner dig osäker får du lära dig finska. De instruktionerna är uppdaterade och fungerar medan de svenska är så föråldrade och bristfälliga att du knappast har nån nytta av dem Får hoppas att upprätthållarna skärper sig på den fronten snabbt.
onsdag 1 april 2009
Nya lagar
I finland vill vi ju inte vara sämre med att skapa tveksamma lagar så nu har Åbo hovrätt slagit fast att det är olagligt att surfa på grannens oskyddade trådlösa nätverk. Intressant att man kan bli dömd för ett brott man inte är medveten om att man begår. Hur är det om man sitter på ett café med gratis WLAN men i misstag ansluter till nätet från våningen ovanför? Eller som vi har det här på skolan. Vi har ett eget WLAN som vi vill använda eftersom det bara är genom det som vi når resurser i det egna nätverket. Tyvärr har vi i närheten ett trådlöst nätverk (som dessutom heter default) som datorerna allt för ofta ansluter till. Vi är alltså brottslingar här, erkännes.
Vore det inte på sin plats att man innan man kommer med liknande lagar och domar försöker skydda folk från att begå brott i misstag? Alla routrar kanske borde levereras med ett färdigt inbyggt lösenord Detta skulle göra det omöjligt att ansluta i misstag, även om lösenordet vore samma i alla burkar. På samma sätt borde vi komma ihåg att för några år sedan var det inte olagligt all ladda ner material. Att därifrån på några år gå till att ge upphovsrättsinnehavare polisiära rättigheter gör inget gott för folks förtroende för rättsväsendet.
Snart tror jag att rättsväsendet bygger på samma sorts fakta och logik som Liza Marklunds krönika om fildening. Det att all fakta var total lögn och keybordistens inlägg "Det fungerar ju i Kina" säger en hel del.
fredag 27 mars 2009
Oopsy & Trixy
Tanken är god men jag har mina tvivel att algoritmer, hur avancerade och lärande de än är, kan klara av den mänskliga hjärnan. Hittills har ju ingen lyckats med automatisk filtrering. Däremot är risken stor att man sopar riktiga problem under mattan och känner sig nöjd.
onsdag 25 mars 2009
studentertyckertill.se
Ipredator
torsdag 19 mars 2009
Censur av nätet
Tror det klipp som visades i Tv-nytt från ett gymnasium i Kokkola förklarar saken bra. Lappar på datorerna sade "Datorer är till för arbete och e-post"! Vi har alltså en generation ansvariga som lever kvar i den tron att e-post är ett effektivt sätt att kommunicera medan allt nätverkande bara är lek. Samma sak som när Internet ansågs vara ett störande moment på arbetsplatser för inte så många år sen. Man skulle jobba och inte surfa.
Hur som helst. Om arbetsgivare vill hindra sina anställda att jobba effektivt och dessutom trivas på jobbet så får de väl stå för det. De betalar ju för det nöjet. Det som däremot inte är ok är att om hela kommuner stänger av nätet så stryker också många skolor med. vi kan inte utbilda morgondagens arbetskraft/medborgare utan tillgång till, om inte morgondagens så åtminstone dagens, verklighet och möjligheter.
tisdag 17 mars 2009
New Facebook
Snart är väl min "feed" full med "Var är din närmaste k-butik" eller "Var får du billigast korv"-quizar.