måndag 21 december 2009

Sack the net nanny

Sack the net nanny, talk to your kids säger Howard Rheingold i ett blogginlägg och i det här faller är det bara att hålla med. (Gäller alltså inte nån debatt om skatteavdrag för hushållstjänster utan om den skrämselpropaganda som emellanåt sprids  av myndigheter på nätet.) Som många gånger tidigare påpekats finns det en räddsla bland vuxna för en teknologi som ungdomar behärskar bättre än vuxna. Därför bör vi komma ihåg behovet av tillit och kommunikation och inte censur. Det gäller att inte falla i fällan med överdrivna faror. Vi bör visserligen lära ungdomar att skydda sig men vi måste göra det med öppna ögon och realistiska världsbilder. För trots allt, den som i framtiden vill vara en produktiv medlem av vårt samhälle bör behärska de kommunikationsmedel som finns och det lär man sig inte genom att få dem blockerade utan genom att få hjälp med att förstå dem.

Megamix

Jag har alltid gillar svenskarnas inställning till användarinteraktivitet och kreativitet på det statliga tv-bolaget. Här ett bra exempel, Megamix, som UR håller på att skapa. Just nu kan du klippa din egen version av "Jakten på Amazonas öga" men i framtiden ska du även kunna klippa eget material.

icloud

Som de flesta säkert hört flyttar mer och mer av det du tidigare hade i din dator ut på nätet. Både vad gäller program och lagrade filer. icloud är ett försök att skapa ett virtuellt skrivbord. Du loggar in på sidan och sedan, oberoende av vilken dator du jobbar på, har du alla program och filer i din webbläsare. Ett helt ok försök men tyvärr är den än så länge ganska långsam (och ganska Internet Explorer inriktad). Värt att hålla ögonen på dock.

onsdag 16 december 2009

Film på länkskafferiet

Länkskafferiet har ju länge varit en bra samling material. Bland deras filmer finns också ett och annat guldkorn, t.ex. denna om Källkritik med hjälp av Wikipedia. Lite lång och långsam kanske och jag är inte speciellt förtjust i att jämföra Wikipedia med kommersiella uppslagsverk eftersom de fungerar så olika. Exemplet som tas upp om att saker i en artikel får oproportionerligt stor plats är ju inget speciellt för Wikipedia utan en brist i nästan alla uppslagsverk.
Frånsett det kan det vara bra att ta sig en titt och fundera på vilka möjligheter just Wikipedia ger och hur använda uppslagsverkets diskussioner, historik och andra verktyg för att lära sig källkritik. Det gamla tricket att kontrollera olika språkverisioner för att få olika synvinklar på saker är ju intressant även med tanke på språkdebatten här i landet. Det om nåt är väl en orsak att lära sig flera språk.

Bestämmanderätt

Hade förra möjligheten att delta i två mindre officiella men inte dess mindre intressanta tillfällen. Dels åt vi lillajulsmiddag med freelance Fronterfortbildare, dels hälsade jag på hos Nomadskolan och tipsade lite hur de kan använda Fronter i sin verksamhet. Efter dessa tillfällen kan jag inte förstå hur skolor och undervisning i många avseenden kan vara så förlegade som de är idag. Kunskapen och vissionerna hos lärarna finns ju bevisligen. (Visserligen var det kanske inte riktigt ett representativt genomsnitt av lärarkåren som deltog men ändå.)
Enda jag kan se att det är i skolornas ledning det brister. Från rektorer och uppåt. Som det nu är sitter tydligen beslutsfattare på poster som bestämmer över skolornas verksamhet utan att kunna fatta riktiga beslut gällande nutid och framtid. Att sedan facket sätter käppar i hjulet för kreativa lösningar av skolor och lärare p.g.a. föråldrad inställning gör inte saken bättre.

torsdag 10 december 2009

Facebooks inställningar

Facebook har sedan några dagar tillbaka ändrat på sina inställningar för hur du bestämmer vem som ser vad av dina uppgifter och vad du publicerar. Det mesta liknar tidigare inställningar men lite nyheter har tillkommit.

 Mest verkar det som om FB försöker få dig att publicera så öppet som möjligt. Ibland kan det dock vara bra att begränsa sig lite om man vill utrycka sig fritt. Annars kan man hitta sig i den här situationen.

Även om meningen med social media är att umgås och dela med sig behöver, och vill, ju inte alla se allt.

onsdag 9 december 2009

Källkritik

Anette Homqvist från Kolla källan, Skolverket om källkritik och upphovsrätt på nätet. Hur kolla vem som skrivit texter på Wikpipedia? Vad kan man utläsa ut en webbadress? Hur vgöra källors tillförlitlighet? Varför överhuvudtaget ange källor / kräva att källor anges?
Inte så utsmyckad föreläsning men något som varje lärare borde bekanta sig med så att vi kom ifrån det vilda "googlande" som många skolarbeten består av. En viktig poäng kommer genast  i början, nämligen att källkritik inte är något eget ämne utan hör till alla.


Kan vara på sin plats att kolla upp Jamando och Creative Commons som nämns i diskussionen på slutet om du inte känner till dem från tidigare.

måndag 30 november 2009

Skapa ditt eget sociala nätverk

Facebook, Twitter,IRC-galleria, skolbarn.fi o.s.v Räcker inte de sociala nätverk som redan finns så skapa dig ditt eget med Ning. Ibland kan det ju vara bra med ett lite mindre nätverk med bara de tjänster och användare som behövs för just det som är din grej. Här har jag till exempel skapat en sajt som stöd till denna blogg. För säga vad man vill men bloggar är inte det bästa stället för en diskussion.
Du kan själv välja hur öppen ditt nätverk ska vara. Själv tror jag fortfarande att ju öppnare dess bättre. Mindre inloggningar sänker tröskeln att delta. Tyvärr fungera det ju inte alltid så bra. Se bara på de diskussioner som för på större tidningars webbportaler. Att man kan säga sin åsikt är bra men det betyder inte att man alltid måste göra det.

söndag 29 november 2009

Gör en tackfilm.

Sveriges television ger här ett utmärkt exempel hur man kan sprida sitt budskap effektivt med hjälp av  lite fantasi och sociala medier.
http://www.tackfilm.se/?id=1259511764734RA92
Lite ironiskt kanske dock att TV-bolag insett att det finns betydligt effektivare sätt att sprida ett buskap än de traditionella. SVT har ju dock redan många gånger tidigare visat sig ha en viss förmåga till nytänkande.

onsdag 25 november 2009

International Skip School Day




Lustig liten grupp på Facebook. Formuleringen "So, if alot of people do not go to school that day, the school will be almost empty, and MAYBE it will be like some sort of worldwide "skip-day" on the news or something..." kan man ju knappast argumentera med. Ska bli intressant att se vad de lärare som finns på listan över inbjudna väljer att göra den dagen...

geografi.nu

Geografi.nu ganska innehållsrik mashup mellan Geonames, Panoramio och Citocraft AB:s texter med bilder och korta artiklar om olika länder i världen. Gratis för tillfället men adressen är till salu så det kan ändra. Tydligen ett försök att bygga upp en fungerande sajt och sedan sälja. Kan vara intressant att se hur det går men kan också vara bästa att använda medan den är gratis. En liten slant kanske det skulle vara värt att få bort den ganska stora mängden reklam.

tisdag 24 november 2009

Spezify

Om man tycker att Googles listor på sökträffar är tråkiga och att WoolframAlpha är onödigt matematisk så rekomenderar jag Spezify. Här får du dina sökträffar som bilder. Effektivt? Njaa. Roligt? Definitivt

onsdag 18 november 2009

Föräldraråd

Försvarade i ett inlägg förra veckan de råd för föräldrar om ungdomar och nätanvändning som finnas. Tyvärr får jag nästan genast äta upp mina ord. Fick tag i en A4, undertecknad http://www.poliisi.fi/ , utdelad av Folkhälsan som är ett riktigt skräckexempel på alla sätt.
Förutom de vanliga pedofilvarningarna har man än en gång skapat en omöjlig situation. "Lär dtt barn att man inte ska avslöja något som ger okända möjligheter att känna igen en. Adress, telefonnummer, husdjur,hobbyer,platser dit man brukar gå och bilens registernummer måste hållas hemliga då personer med onda avsikter gör allt för att hitta en." sägs det bl.a.Eller " Förklara varför man aldrig ska ge ut sin e-postadress eller lägga ut bilder" Typiskt exempel på felaktiga råd som hänger kvar bara för att de alltid delats ut och kopierats upp i ny tappning. Detta råd går överhuvudtaget inte ihop med dagens sociala webbplatser som just går ut på att skaffa vänner och kontakter medliknande intressen. Dessutom sätter det barnet i en omöjlig situation. Genom dessa råd som inte går att hålla omöjliggör man en öppen diskussion. Eftersom man är tvungen att bryta mot dessa regler för att kunna vara med kan ungdomen inte heller diskutera eller komma och be om hjälp utan att avslöja det. Då döljer man hellre all verksamhet och vi har målat in oss  i ett hörn.
Finns en del bra tips och tanken är nog god men tyvärr har detta material nog bara plockats ihop av någon utan kännedom om dagens värld. Varför får vem som helst tillverka dessa föräldramaterial och dela ut dem i myndigheters namn?

Picnik

Trevligt online-verktyg för bildbehandling. Till skillnad från många andra sajter kan du här jobba utan registrering. En liten detalj som underlättar användandet betydligt om du vill jobba med större grupper i t.ex. skolor.

torsdag 12 november 2009

Föreläsning på Korpo


Bild uppsatt under diskussion om hur hinner man och vad får man publicera. Tid inget problem men ibland lider kvaliteten av brådskan.

En del av deltagarna på Korpo 12.11.2009

Digitalis filosofi

Digitalis filosofi. Människor,modeller och maskiner är en intressant guide om och för människor i ett samhälle som allt mer präglas av digital informationsbehandling. Består av delarna Relationer, Maskiner och modeller, Den mänskliga faktorn, det är jag och Vad tror vi på egentligen. Rekomenderas åt alla egentligen men speciellt lärare och folk som jobbar med liknande uppgifter kan dra direkt nytta av de övningar som finns efter varje kapitel. Vad sägs om: Eleverna får be sin aföräldrar att använda ett program som eleverna kan bra och se vilka problem föräldrarna får. Var skyller man på tekniken och var skyller man på användarens oförmåga. Eller: En förälder till en datorspelare satte som vilkor för att sonen skulle få spela Callof Duty att han skulle respektera Geneve-konventionen. Diskutera hur Geneve-konventionen kommit till och hur man kan tillämpa den på en spelmiljö.

Även Svenskarna och Internet 2009 från WII är intressant läsning. Dock lite mera statistik än filosofier.

 Gillar man riktigt statistik kan man därefter ge sig på EU Kids
Online:Final Report

onsdag 11 november 2009

Åtal för rasism på FB

Riksåklgaren har väckt åtal mot en man för rasistiska inlägg på en Facebook-grupp. Mannen hade i gruppen, som diskuterade antalet flyktingar, öppet hänvisat till gaskamrar och nazistiska organisationer.

Åtalet gäller inte själva gruppen och gäller hets mot folkgrupp.
Kan vara bra att få dessa saker prövade. Vanligtvis brukar dessa undersökningar rinna ut i sanden men kanske vi nu kan få en signal om vad som egentligen gäller. Vad är den enskillde skribentens ansvar för vad man säger? Gränsen är ju tunn mellan ytrandefrihet och t.ex. hets mot folkgrupp. Vad ligger på upprätthållarens ansvar, speciellt när den följer i USA rådande lagstiftning?. Jag antar också att personen som skrivit är den han utgett sig för att vara eftersom inget annat sagts.

tisdag 10 november 2009

Webblabbet

Tog i bruk Schildts Webblabbet i grundskolan förra veckan. Lärarna provar att använda materialet under återstoden av året och sedan ser vi om det är värt att satsa på det i fortsättningen. Jag kan inte ta ställning hur materialet lämpar sig för de olika ämnena. Om man lyckats plocka ut de viktigaste delarna av läroplanen och skapa material som stöder inlärningen vet vi mera i vår. Rent tekniskt är materialet integrerat i vår inlärninsmiljö (Fronter) så att lärarna kan portionera ut och kombinera de olika delarna med varandra och annat eget producerat eller tillgängligt material. Själv har jag alltid tyckt om det konceptet. Att kunna skapa egen helhet men inte vara tvungen att byggaallt från början. Söderströms bl.a går ju en lite annan väg och skapar mera tilläggsmaterial som stöder deras böcker, Deras fördel kanske däremot är att du kan köpa mindre delar medan Webblabbet kommer som en helhet. Materialet är till stor del översatt från det finska Tutkinet (Otava) och riktar sig för tillfället till åk 5-9. Man har lovat att modersmål och finska ska ha sitt material klart inom detta år. Detta kan förstås inte översättas utan produceras nytt. Åk 1-4 är under produktion.
Vi hade lite problem under premiärturen. Första gruppens material laddades inte överhuvudtaget utan vi fick flytta över till Youtube. (Tack Google). Lite oklart om det var Webblabbet eller Fronter som strulade. Verkar dock vara fixat nu. Integreringen i Fronter är inte heller 100%:ig. När en uppgift förutsätter att eleven skriver in svar kan svarena inte alltid flyttas över i elevens portfolio utan det enda alternativet är en utskrifrt. Dessutom får materialet Internet Explorer att hänga sig om man öppnat ett 10-tal av flash-filmerna som materialet består av. Lär fungera bättre med Firefox. Dessa saker påstås dock vara under arbeta så vi får hoppas att de lyckas lösa problemena.

Farliga råd

Elza Dunkels skriver bland annat "Många av de säkerhetsstrategier som rekommenderas för unga på nätet är både urmodiga och dåliga, i vissa fall till och med farliga. Exempelvis det tips som brukar toppa de flesta listor av typen ”10 tips för dig som surfar”, eller ”Safe Use Guides” som de kallas på engelska. Råden brukar ofta formuleras såhär: lämna inte ut personlig information så som ditt riktiga namn, adress, telefonnummer och lägg inte upp bilder på dig själv" i inlägget Säkerhetsstrategier för unga på nätet kan vara farliga. En på det hela bra skriven artikel där jag skriver under det mesta. Vill dock lite reservera mig mot det citerade inlägget. Jag tycker de flesta som producerar dessa råd till vuxna och barn har en betydligt sundare inställning nu än för ett antal år sedan. Man har helt enkelt tonat ner "berätta-aldrig-vem-du-är-och publicera-aldrig-en-bild-på-dig-själv"-varningarna. För saken är ju att i sociala gemenskaper som går ut på att hitta bekanta är det ju galet att råda folk att dölja sin identitet. Däremot är det ju sant att man inte behöver berätta allt i minsta detalj.
Min poäng är dock att man inte borde skriva så allmänna råd. För att kunna ta ställning till råd  och anpassa dem till nya situationer måste du vara lite bekant med mediet. Vare sig du är ung eller vuxen. Allmänna tips tenderar att bli skrivna lite på den säkra sidan vilket kan skapa ohållbara situationer där den som inte följt de givna tipsen, utan gjort som man förutsätts göra i gemenskapen, drabbas av en oförtjänt skuldkänsla om nåt gått fel. Om detta leder till att personen inte vågar be om hjälp har ju de välmenade råden fått exakt motsatt effekt.

söndag 8 november 2009

Aviary

Fick tipset om Aviary. (Tack Maria) Fullständigt webbaserat verktyg för alla former av bildbehandling och ljudeditering. Fullständigt kostnadsfritt (registrering krävs)samt med en uppsjö av tutorial.videos som underlättar ibruktagandet. Slutprodukten kan du antingen ladda ner till sin dator eller dela med andra via Avierys servrar.
Här Myna som exempel.

lördag 7 november 2009

Grooveshark

Jag har ett tag varit flitig användare av Spotify. Tycker att det varit en ypperlig tjänst för att gratis få streamad musik till min dator. Tog några månader att få inbjudan till dess gratistjänst men sen har det varit fritt fram. Nu finns det ett, om inte bättre så åtminstone bra alternativ Grooveshark kan du använda direkt. Ingen inbjudan, registrering, installation eller betalning nödvändig utan du kan lyssna direkt. (Båda tjänsterna har reklamfria betalvarianter men dem har jag inte prövat på) Jag tycker att ljudet är betydligt bättre på Grooveshark samt att deras sökfunktion ger bättre träffar.  Reklamen som består av animationer i högra balken är mindre störande än Spotifys ljudreklam. Såtillvida annimationerna inte innehåller ljud men det har jag inte stött på ännu. Däremot har  Spotify kanske fortfarande ett lite större utbud. Å andra sidan, vem har sagt att man bara kan använda den ena?
Om man dessutom kan sprida sina spellistor så här (med Grooveshark Widgets) verkar det nästan för bra för att vara sant. (och ja, man designar sina spelare själv och. nej jag är inte så bra på sånt.) Kolla också in Tinysong.com om du gillar att dela med dig. Hoppas att den får fortsätta så här utan att nån protesterar mot öppenheten.

fredag 6 november 2009

Mind-mapping med FreeMind

Free-Mind. Skoj, enkelt och gratis program för "Mind-mapping" (Vad det nu en heter på svenska...)

Google Dashboard

Funderat vilken informaton Google har om dig via dina konton? Google Dashboard ger dig svaret. Där kan du se vilken information som är knuten till, de flesta, av dina konton. Intresssant och bra. Däremot berättar den inte vilken data knuten till din dator eller IP:nummer de lagrat. Det vore intressant att se.

torsdag 5 november 2009

Is social media a fad?


från Teachertube.



Skojspel

Hamnade in på skojspel.se, Sveriges motsvarighet till MiniClip. Förutom klassiker som SpaceInvaders och Tetris finns det en hel del pedagogiskt användbart material. T.ex. spelen som går ut på att placera ut rätt länder på rätt ställe. Lite lustigt kan det dock bli eftersom det visas diverse reklam på sidan och medan spelena laddas. Eftersom man inte riktigt vet vad som dyker upp hoppas man ibland på en snabb anslutning så de åtminstone försvinner snabbt. Vem som står bakom sidan är lite oklart men reklamplats har de förstått hur man säljer även om jag inte riktigt förstår hur de har riktat den alla gånger. Eller vad sägs om:

onsdag 4 november 2009

Facebookvänner

En fotbollsdomare i Sverige kommer att anmälas till fotbollsförbundet eftersom han är vän på Facebook med en spelare som gjorde mål i kvalet till Superettan i den match han dömde. (Det är alltså överraskningsvis förlorande laget Skövde AIK som tänker göra anmälan.) Löjligt i sig kanske, men på nåt sätt borde kanske denna domare tänka efter. Vänner på FB kan ju inte jämnställas med vänner i verkliga livet men ger ju ändå en viss personlig kontakt och domare borde kanske förstå att undvika liknande situationer. Kanske man borde göra som med tippnig. Domare och spelare får tippa men måste ha en helgardering på egen match. Då får domare ha spelare som vänner men måste då vara vän med alla... Eller så kanske vi bara ska sluta fåna oss, ta våra förluster som sportsmän och inte gripa minsta lilla halmstrå att skylla på. Må sedan gälla spelare, domare eller Luciakandidater.

måndag 2 november 2009

Mediakunskap som skolämne

Det har diskuterats fram och tillbaka om vilka skolämnen som ska få mer eller mindre plats i skolan samt vilka som eventuellt ska tas med som nya. Mediakunskap är ett av de ämnen som lagts fram som förslag på nytt skolämne. Personligen tycker jag det är en dum ide. Inte för att det inte hör hemma i skolan och definitivt inte för att det skulle finnas ett fungerande system redan. Orsaken är däremot att det ska integreras i övriga ämnen. Källkritik och mediekunskap ska komma på köpet då man jobbar med övriga ämnen. Eftersom vi (förhoppningsvis) använder "nya" medier i undervisningen av alla ämnen så ska varje lärare också vara kapabla att ta hand om den här biten. Annars får vi bara ett lösrykt skolämne, på samma sätt som IT-undervisning många gånger är, som inte förankras i det dagliga arbetet.

onsdag 28 oktober 2009

Datorer gör INTE saker på egen hand

"Datorer gjorde att piloterna glömde landa i rätt stad" basunerar HBL ut idag. Tänker ta detta som en av utgångspunkterna under min föreläsning på Steinerskolan ikväll. I det här fallet var det piloter som gjorde bort sig. Datorerna tvingade inte dem att kolla sina arbetstimmar och att ta av sig hörlurna . Låt vara att det bara är en rubrik men den visar ändå på ett felaktigt tankesätt. Vi är alla ansvariga för våra handlingar. Klåpar vi är vi själva skyldiga, ingen skillnad vilka redskap vi gjort det med. Tar vi bort en sak kommer vi att klåpa med en annan. Dags att lära oss ta ansvar och använda de redskap vi har?

tisdag 27 oktober 2009

Bortgjord i sociala medier

Yle skriver i dag om ett par fall där folk fått sparken för att de pratat illa om sin chef på Facebook. Då börjar man ju fundera hur det kan vara så att folk inte förstår att det man skriver är, mer eller mindre, offentligt och man inte bör säga vad som helst var som helst. Dumhet kan det knappast bero på. Men kan det vara två andra orsaker, nämligen det faktum att det finns "äldre" personer som inte förstår hur dessa sociala medier fungerar samt yngre som mycket väl förstår men inte insett förändringen som skett. Kan det vara så att vi, eftersom skolor och vuxna i ett skede övergav barn och ungdomar och lämnade dem vind för våg i ett nytt kraftfullt media, har fått en åldersgrupp som behärskar mediet tekniskt men fortfarande anser det vara deras område? Om man har vant sig att kunna tala fritt och säga eller göra vad som helst utan att vuxna (eller senare chefer) ser eller bryr sig kan det vara svårt att vänja sig vid tanken att Internet nu är allas område. Tänk dig själv att du mitt i allt inte kan prata hur du vill om jobbet hemma eftersom det finns en massa människor som lyssnar. Skulle säkert ge dig en aningen Orwellsk 1984:a känsla och knappast skulle du i första taget ge dig utan anse att den som tränger sig in hos dig är den som gör orätt och därför har sig själv att skylla och inte har rätt att ta åt sig om det som sagts?
Kanske vi borde fundera på detta innan vi flyger i taket och börjar spärra tillgången till sidor för arbetstagare , elever och ungdomar. Låt om oss lära oss använda dem och en gång för alla inse att Internet är en verklig förlängning på världen. Tyvärr har också den nya delen av världen såväl dåliga som bra sidor.

lördag 24 oktober 2009

Inköp av ny dator

Tog mig en titt efter en ny dator i veckan. Inte för att jag direkt behöver en ny men skulle vilja ha en liten enkel sak som jag kan koppla till tv:n för lite slösurfande i reklampauser. (Kanske också kunde vara ett tips för föräldrar som inte vill ha datorn gömd i någon vrå medan barnena surfar) Kollade in en Packard Bell Imax Mini, trevlig liten sak med halvbra prestanda, lågt pris HDMI uttag och framför allt WLAN. (mera kablar över golvet vill jag inte ha). I det här fallet blev det ingen affär eftersom jag ännu bara hittade den med Vista och det betackar jag mig för . Vill inte betala för ett operativsystem jag inte vill ha och ändå anser mig vara tvungen att byta.
Detta är ett problem anser jag. Man kan inte enkelt köpa en dator utan att det finns en massa saker förinstallerade som jag inte vill ha. Nu menar jag inte operativsystem utan en massa försöksverioner av diverse program. Nästan alla maskiner innehåller åtminstone en tidsbegränsad installation på något virusskydd ,och värst av allt, Microsoft Office som kan aktiveras mot betalning. Det skulle vara en annan sak om programmena skulle vara fria att använda så länge datorn håller ihop. (Varför inte baka in OpenOffice, Avg AntiVirus Free, ZoneAlarm?) Som det är nu är man tvungen att betala eller sätta en massa tid på att avinstallera.
Det har protesterats mot att Microsoft favoriserar sin egen webbläsare vilket lett till åtal och böter. Detta även om en förinstallerad webbläsare gör det lätt att hämta en annan och dessutom betalar man ju inget för InternetExplorer. Varför är det då OK att deras Office-paket som är en betalprodukt med våld ska ingå? För Microsoft passar detta ju utmärkt in i deras linje. Genial marknadsföring har gjort produkten till standard. Först ser man till att produkten kopieras och sprids från användare till användare, Säljer det billigt åt studerande och hemanvändare. Ger billiga avtal åt kommuner för skolanvändning. På detta sätt vänjer sig folk vid denna produkt (som förstås är så svår som möjligt att kombinera med andra program) så att företag är mer eller mindre tvungna att använda dess överprissatta produkter eftersom arbetstagarna är vana vid dem.
Varför accepterar alla detta?

onsdag 21 oktober 2009

ImHalal

Självcensurerande ImHalal, den "muslimska" söktjänsten, varnar eller blockerar sökresusultat beroende på hur "olämpliga" de är. Söker du på ordet "gay" eller "sex" får du svaret "Your search inquiry has a Haram level of 2 out of 3" men kan gå vidare ("beer" eller "pork" är 1 av 3.). Sökord som "porn" är dock 3 av 3 och där är det stopp.
Mera än det som finns under about känner jag inte till om denna tjänst så vet inte hur allvarligt man ska ta detta.
Har en känsla av att det var en sån här söktjänst man önskade sig för 10 år sedan då de mest oskyldiga sökord fick en porrsida att dyka upp på skärmen.

Doodle

Suverränt verktyg för att skapa webbenkäter. Vem har inte varit med om situationen att en mötestid ska bestämmas och e-post flyger fram och tillbaka så att ingen till slut vet något? Med Doodle kan du lätt skapa en enkät där du anger de tider som passar dig, får en länk som du skickar åt alla deltagare, som sedan kan besvara förslagen med t.ex. passar/passar inte/ går i nödfall. Sedan är det bara att kolla vilka tider som passar för alla (eller åtminstonde de flesta) deltagarna.

söndag 18 oktober 2009

Academic Earth

Som den stora anhängare av tanken att icke-materiella saker kan delas hur många gånger som helst, utan att någon förlorar, jag är tycker jag att det är skoj att se såna här satsningar. Vem som helst kan ta del av föreläsningar på några amerikanska universitet. Gratis och utan registreringar och andra krångligheter. Academic Earth

tisdag 13 oktober 2009

Testa lösenordet

Användarnamn och lösenord är ett av dagens stora problem. Hur göra för att skapa säkra lösenord som man själv kommer ihåg? Nästan varje vecka kommer det på skolor fram fall där man haft samma lösenord på flera ställen och fått dem kapade. Ta som exempel Facebook. Där används det otroligt dumma systemet att din e-postadress fungerar som användarnamn. Blir du av med ditt FB-lösen kommer personen in i din e-post. Vill det sig illa har du kvar registreringar från andra tjänster eller så kan man kanske beställa ett nytt lösenord som levereras till din e-post. (Tro nu bara inte att vuxna skulle vara bättre på detta bara för att jag skrev att det händer på skolor).
När Hotmails konton nyligen kapades och lösenord spreds på nätet var ett av de vanligaste 123456 och enligt en undersökning i Finland var det populäraste salasana...
På svenska kommunikations­myndigheten PTS webbplats Testa lösenordet kan du testa olika sorter lösenord, få tips om hur ett bra lösenord är uppbyggt, hur det bör hanteras samt vanliga misstag som görs.
Det finns även mera avancerade test för lösenord, t.ex. The Password Meter, men den och andra som du inte känner till vilka som ligger bakom bör man vara lite försiktig med. Den kan ju vara byggd enbart för att samla in lösenord...

måndag 12 oktober 2009

Google Trender

Google Trender kan man följa med olika trender i sökningar. Vad söker folk efter och när? Ganska skoj och användbart om du försöker effektivera din marknadsföring.

söndag 11 oktober 2009

Kostnader för att "motverka fildelning"

I många länder, bl.a. Stor-Britannien och Frankrike har lagar drivits igenom som tvingar Internetleverantörer att stänga av anslutningar som misstänks dela upphovsrättskyddade filer (obs: misstänks, inte dömts) Enligt British Telecom kommer detta att kosta totalt 365 miljoner pund per år , 165 miljoner pund mer än vad musikindustrin uppges förlora . Något som skulle resultera i att brittiska internetanvändare får betala runt 25€ per år för sin internetuppkoppling för att täcka kostnaderna.
Detta lär dock passa musik- och filmindustrin perfekt. Mindre antal anslutningar som är både dyrare och sämre gör ju att de fortfarande inte behöver förnya sig. Med lite mera lobbning kan de säkert få allt teknik nyare än LP-skivor att förbjudas. De har ju trots allt varit ruinerade ända sedan C-kassetten kom...

fredag 9 oktober 2009

Nätcensur

Kyrkslätt verkar nu ha anslutit sig till klubben som censurerar nätet för sina anställda. Sedan ett par dagar kan man inte nå t.ex. Facebook från kommunens administrativa nät. (Lite plusspoäng får de för att åtminstone inte försöker röra skolornas nät). Detta får mig att fundera på varför och vem som besluter om dessa åtgärder? Motiveringen är ju förstås att man inte ska slösa tid och bandbredd på sociala medier. Den andra delen bemödar jag mig inte att kommentera dess mer för ett normalt nät ska i dagens läge nog klara den trafiken. Vad gäller slösande av tid visar bara att de som fattar beslutena inte förstår vad det handlar om. Vad kan vara bättre än att ha anställda som följer med vad som händer och skapar sig ett brett kontaktnät? Vad spelar det för roll om man använder telefon, e-post eller Facebook?
Problemet är väl närmast att dagens sociala medier blandar ihop privata saker och allmänna. Mycket personliga saker blandas med stora världsliga händelser. Ett mycket starkt verktyg med andra ord. Vore det inte bättre att fortbilda personal så att man kan utnyttja dem (medierna, inte personalen) istället för att stänga av? För visst kräver dagens medier ett visst kunnande och ansvar men många har ju tjänstetelefon som blandarihop privatliv och jobb..
Dessutom skapar denna censur farliga situationer. Har nån tänkt på elevårdspersonal? Hur reda upp mobbningsfall om man inte ens kan ta reda på vad som hänt? Andra anställda, som poliser, uppmanas att engagera sig i vad som händer på sociala sajter. Varför ska då vissa ställen gå åt andra hållet? Eftersom jag anser att dessa beslut är felaktiga så vore jag intresserad att veta vem som är ansvarig för dessa beslut? För inte kan det väl vara så att en hög med teknik-nissar på en adb-central har så här stor makt? För dem kan jag förstå. Inget försvårar upprätthållandet av ett IT-system som användarna. Kan man utesluta dem får man ett mycket stabilt system men nog är väl tekniken till för att användas?

onsdag 7 oktober 2009

Slideshare

Slideshare är ett utmärkt verktyg för att dela med sig av, och ta med sig, presentationer och dokument. Antingen som en fristående presentation som nedan eller så kombinerat med andra element som t.ex. YouTube-videon eller mp3-filer. Kan publiceras helt öppet (och som nedan bäddas in på andra sajter) bara för en begränsad grupp t.o.m. helt privat.

Slideshare demo

måndag 5 oktober 2009

Tveksamma inlägg




Ikväll är det dags för första föreläsningen för hösten på Brändö LS. En av sakerna vi kommer att fundera över är vem som bär ansvaret för material som producerats av användarna. Som exempel några "quizzar" och inlägg på Facebook.


Klara fall är ju lätta att avgöra men hur är det med såna som rör sig på gränsen? Sådana som kanske inte är så farliga för en grupp men totalt olämpliga för en annan? Eller sådana som nog är lagliga men på ett helt förkastligt sätt angriper enskilda individer eller grupper?
Eller denna viktindex-beräknare? Helt korrekt i sig men kan säkert ge felaktiga signaler om du inte fått berättat åt dig vad den räknar egentligen och hur det ska tolkas.
Här gäller det för alla att dra klara gränser för vad som anses vara ok. Både av producenter (av alla sorter) och användare.
Reklamen här under från en tidning är ett bra exempel på hur tvivelaktiga saker tvingas på användare.

torsdag 1 oktober 2009

Sumo Paint

Suveränt rit- och bildbehandlingsprogram nätet. Kan används rakt av, med eller utan registrering, ensam eller i sammarbete med andra.

tisdag 29 september 2009

Sluta panta

Sluta panta är en webbaserad stödtjänst för unga, skapad i sammarbete mellan FSS, Folkhälsan, De ungas akademi, Ung Info, Hem o skola och Rundradion. Åtminstone verkar panelen som svarar på frågor ha en bra bredd.
Chatten är öppen må-ons och lö kl 19-22.

måndag 28 september 2009

Noteflight

Noteflight.Lustig liten tjänst där du kan skriva noter och spela upp dem diret webben. Tyvärr behövs det nog nån mer musikalisk person än jag, gärna nån som kan noter, för att säga hur bra den egentligen är.

Vuxen inställning


Stötte på denna insändare i PC för Alla under en krönika om "Skivbolag och Pirater". Tycker den visar bra på ett tankefel hos många vuxna. Denna 9-åriga flicka var knappast tillräckligt kunnig för att kunna ladda ner upphovsrättskyddat material på egen hand på den tiden när det var, åtminstone nästan, lagligt. Även ifall, hade föräldrarna redan där dragit gränsen vid det moraliskt riktiga (jo, jag anser det vara stöld att ta andras saker i vilken form man än gör det) och inte laddat ner materialet hade man inte behövt förbjuda det nu när överreagerande vuxna börjar dela ut fängelse och kännbara böter för upphovsrättsbrott.
Barn och unga har vanligtvis en stark känsla för rätt och fel. Däremot är det säkert svårt att vänja sig vid att betala för saker som man vant sig vid finns tillgängligt gratis i överflöd. Det skulle säkert vara svårt att göra det om det skulle finnas tekniskt bra fungerande allternativ till ett överkomligt pris...

Visit Denmark - eller inte

Satt på en fortbildning för gymnasielärare i lördags. Temat var IT-användningen i undervisningen på det stadiet, visserligen var det formulerat på finare sätt men ändå. Under dagen kom jag flera gånger att tänka på videon på Youtube där danske Karen söker fadern till sitt barn. Detta visade sig snart vara isensatt av VisitDenmark. Ett försök att få gratis reklam som dels lyckades (fick uppmärkamhet) men samtidigt totalt misslyckades (det var inte bra uppmärksamhet med lättfotade och packade blondiner).
Såp här går det när man använder verktyg som man bara vet hur fungerar tekniskt men inte vet vad de ska användas till och hur det bör göras. Då sitter man där och lyssnar på människor med fina titlar som pratar om SmartBoards och sociala medier utan att de har en aning om (eller bara inte kan förmedla sin kunskap) vad man egentligen kunde ha för nytta av dem.

söndag 27 september 2009

Missar på Wikipedia

Jag är en flitig användare av Wikipedia. Många förhåller sig lite misstänksamt till sajten och påstår att den innehåller fel. För att jag inte alltid ska vara emot alla hittar ni nu här en lista med 10 felaktigheter.
Kanske en bra grund för diskussion. Inte bara om Wikipedia utan om informations tillförlitlighet i allmänhet. Varför blir det fel ibland?

tisdag 15 september 2009

Facebook lite

För den som tröttnat på jordbrukande, griskastande och reklamer på Facebook finns nu Facebook lite. Fokuserar på statusuppdateringar och uppdateringar från dina grupper och ger den ett mer Twitter-aktigt beteende. Själv tycker jag man kommer långt med att flytta "Status updates" överst i menyn så att enbart de visas i feed:en då man loggar in.
Största fördelen med den lättare varianten verkar vara att uppdateringarna är snabba. Något som Fb haft problem med en lång tid.

Olösliga ekvationer

Jag har under ett drygt års tid försökt komma bort från en e-postlista som en skola i Sundsvall använder. Jag har svarat avsändaren (flera olika) och ibland har meddelandet ignorerats och ibland har jag fått till svar att de genast ska ta bort mig. Vet inte hur jag hamnat där till att börja med men jag har en namne på listan. Det första meddelandets mottagarlista såg ut som om avsändaren dubblerat alla mottagaradresser men bytt ut ursprungliga domänen mot gmail.com men så kan det väl knappast vara. Senaste gång tröttnade jag och svarade alla på listan och märkte att ungefär en tredjedel av alla mail studsade.
Då började jag fundera om e-post listor fortfarande används och varför. Att skicka runt information är ju totalt onödigt. Betydligt bättre att lägg den åtkomligt för den som behöver det. Då kom jag på var knuten ligger. Alla vet att det systemet fungerar bättre. Men efterom vi alla dränks i information så blir vi mindre och mindre mottaglig för den hela tiden. Istället för att göra det logiska och försöka sortera den information som delas ut reagerar alla tvärtom. Som på en anslagstavla. Fungerar fint om alla använder de färdiga lappar som finns så att var och en kan ögna igenom tavlan. Sen får nån för sig att dens viktiga information inte syns så han använder en lite större röd lapp, och nästa sätter upp en knallgul A3:a osv. Till sist är den så råddig att ingen tittar på den alls. Vad lär vi oss av detta? Vanligtvis ingenting. Det vi däremot borde lära oss är att man inte kan tvinga på folk vetskap om de inte vill ta emot den. Däremot kan man underlätta för dem som söker ,och vill ha, att hitta den genom att läga informationen tillgänglig för den som den är ämnad för och låta andra vara ifred.

måndag 14 september 2009

Anmäl din chef -kampanjen

Har tidigare skrivit om sajter där man kan betygsätta och kommentera bl.a lärare, föreläsare, taxichaufförer och läkare. Nu startar vänsterunga sajten Anmäl din chef.
"Anmäl din chef -kampanjen lyfter fram oegentligheter på arbetsplatser samt i freelancers och småföretagares vardag. Vi vill visa att arbetares kollektiva rättigheter kan försvaras också genom publicitet och pr-arbete."
"Vi upprätthåller rättigheten att välja vilka berättelser vi publicerar samt att bearbeta texterna för att skydda individers integritet samt att för att förbättra läsbarheten. Alla svar är viktiga för i slutet av kampanjen gör vi en bredare utredning om människors arbetslivserfarenheter."

Kan ju vara bra att lyfta fram felaktigheter men knappast kan man dra mer djupgående slutsatser från denna "undersökning" Än vad man kunnat av de tidigare. Publicitet brukar dock dessa tilltag nog ge och jag antar att det är vad man är ute efter nu också.

tisdag 8 september 2009

Uppslagsverket Finland- uppe igen

Ni kommer man in i Uppslagsverket Finland. Verkar fungera om än långsamt men det är säkert bara ett övergående problem. På första sidan påminns vi igen om att materialet producerats av experter "Texterna - som regelbundet uppdateras - är skrivna av experter, var och en på sitt område. Tillförlitligheten är därför hög.". Den delen komenterade jag i mitt tidigare inlägg.
Däremot är jag rädd att experterna tappat bort sig lite . Är inte på det klara vilken målgruppen är men om man jämför dess artikel om anorexia med svenskspråkiga Wikipedias motsvarande så ser vi skillnaden på stilen. Uppslagsverket Finlands fakta är säkert korrekt men kanske inte det man är ute efter då man vill läsa på om ett ämne men inte skriva en avhandling.
Uppslagsverket Finland är ett klassiskt uppslagsverk, med dess goda och svaga sidor, vars ända fördel mot ett i tryckt form är att felaktigheter publicerade på webben går att korrigera. (Men eftersom texterna skrivits av experter kommer detta inte att behövas). Några andra tendenser till att utnyttja webbens starka sidor går inte att finna idag åtminstone.

Kanske det vore bättre att låta dessa experter delta i skrivandet av artiklar på redan existerande Wikipedia. Varför inte slå ihop det bästa av två världar istället för att tvångmässigt skapa något finlandssvenskt "eget"?

Intressant är också formuleringen" Detta är en unik satsning som knappast någon annan folkspillra av motsvarande storlek kan visa upp. Till grund för det hela ligger det arbete som den finlandssvenska intellektuella och vetenskapliga eliten har lagt ned på Uppslagsverket Finland i fyrtio års tid." som man kan läsa i artikeln om Uppslagsverket Finland.

Uppslagsverket Finland

Från och med idag hittar man på adressen http://www.uvf.fi/ de finlandsvenska fondernas (upprätthålls av Schildts) storsatsning på ett webblexikon. Tyvärr går det just nu inte att komma in på sidan sajten så den kan jag inte kommentera. Däremot ger huvudredaktören Henrik Ekberg ett mycket inkompetent intryck genom att jämnföra den med Wikipedia och därigenom försöka visa dess styrka. (HBL 08.09.09) Uppslagsverket Finlands material produceras av två heltidsanställda redaktörer och ett tjugotal experter. Wikipedia som bekant av en stor skara skribenter. Detta gör Uppslagsverket Finland bra på att producera tryggt och allmänt godkänd statistik och fakta som säkert stämmer. Detta är dess styrka medan Wikipedias, och andra liknande sajters, styrka ligger i omfattningen och vinklingen av materialet. När många människor studerar en sak ur olika perspektiv når man ett helt annan sorts resultat är när ett fåtal experter skriver om samma ämne. Webbencyklopedier, producerade av en sluten grupp, bör jämföras med liknande verk. t.ex. Encyklopedia Britannica. Allt annat är som att jämföra äpplen och päron. Argument för och emot finns men svaret kommer alltid att bli: det beror på vad man är ute efter.
Problemet med användningen av Wikipedia är inte som redaktör Lindberg säger att nivån är ojämn och eventuellt innehåller enstaka sakfel utan att folk (Ekberg och Lindberg medräknat) inte kan förstå att olika sorters källor bör kombineras för att nå ett bra resultat.
Sanningen finns varken i skvaller eller i visa mäns konstateranden utan nånstans mitt emellan.

torsdag 3 september 2009

Filmer på Youtube

Google kommer att göra ett försök med att "hyra ut" filmer på Youtube. Till skillnad från tidigare försök skulle de flesta av filmerna finnas tillgängliga genast de kommer ut. Ett verkligt försök att utnyttja tekniken till såväl kunders som filmbolagens fördel. Tidigare har liknande försök närmast varit tänkta att klämma ur de sista slantarna ur konsumenten efter att man hyrt ut den på DVD.

tisdag 1 september 2009

Orsak och verkan

Läste med bestörtning om Hauhola skola i Kajana som kommit på den briljanta iden att stävja nätmobbning genom att förbjuda inspelning av ljud eller bild på skolan. (HBL 30.09.09) ivrigt påhejade av Rädda barnen. Tack och lov för Juuso Peuras, Mannerheims barnskyddsförbund, kommentar:
"Om det är så här borde man öka användningen av kameramobiler i undervisningen. Ett så vardagligt ting borde inte stängas ute utan också i skolorna borde man lära sig använda mobilen ansvarsfullt".
För det är ju just så det är. Förbud kan i dessa fall bara minska symptomen (eller i värsta fall dölja dem), inte lösa problemen.
Jämförbart med artikeln i dagens tidning om hemlösa som misshandlas framför kamera för att filmen sedan ska läggas ut på Youtube. (lär finnas 86000 sådana snuttar). Där försöker man komma åt problemet genom att bekämpa brotten inte begränsa användning av mobiler eller Youtube.

The Internet Archive Wayback Machine

Bra tips för att bekanta sig med hur saker lagras på nätet. På http://web.archive.org/collections/web.html kan du tex kolla hur IBM:s sidor sett ut sen 1996.
Vill du inte gå så långt bakåt i tiden kan du Googla vad som helst och klicka på "cached" under en sökträff.

Barn och Bildt

Sitter och funderar över kvällens föräldradiskussion på Gumbostrand skola. Detta klipp med en sjungande Carl BildtFacebook säger väl en hel del om att göra saker framför en kamera samt att publicera dem.
Gränsen för vad som är roligt för dig, vad som är roligt för andra (vad får man tvinga på andra människor?), vad som är roligt nu och vad som är roligt om fem år kan vara ganska svår att hitta ibland. För att inte tala om att kommentarer kan förvandla ett ganska oskyldigt klipp till något helt annat.
Denna artikel är också läsvärd av två skäl. Tänk på dina barn är det först. Det andra är hur bra kommentarerna under visar att folk inte har en aning hur publicering på nätet fungerar.

torsdag 27 augusti 2009

Polisen på Facebook

Helt i tidens anda har polisen skapat sin egen sida på Facebook. Lite finskspråkig men ett bra försök. Hoppas att det blir en bestående kommunikationskanal som verkligen används för en dialog med samhället.

onsdag 26 augusti 2009

Googla inte Jessica Biel

Dags att återuppta bloggandet igen efter semester och det allmänna kaos som en skolstart innebär. Otroligt att man fortfarande förväntar sig en effektiv första period då alla elever och lärare inleder året samtidigt...
Hittade varningen i rubriken på VBL. Lite som att inte tänka på en skär flodhäst...
Får dock instämma med en av kommentarerna. Vem är det och hur ska jag få veta om jag inte får googla...?

måndag 15 juni 2009

Google Books

Miljontals böcker inlästa i digital form, sökbara, på Google böcker. Främst gamla böcker vars upphovsrätt gått ut men med nya avtal lär detta ändra inom kort.

tisdag 9 juni 2009

Is teachers training ready for e-learning?

Hittade detta klipp bland virtuella obduktioner och annat smått o gott på KK-stiftelsens YouTube-kanal. Kanske lite krångligt o långt formulerat men en bra fråga likafullt.

söndag 7 juni 2009

Instruktioner för nätanvändning

Eftersom det ibland kan vara svårt att veta hur man bör uppföra sig på nätet kan det vara på sin plats med en instruktionsfilm. Kanske inte riktigt så enkelt men ett underhållande försök bör uppskattas.




måndag 1 juni 2009

Bing

För några veckor sedan öppnade den nya söktjänsten Wolfram Alpha. Nu lanseran Microsoft sin konkurrent till den, Google och andra motsvarigheter. Bing ska enligt planerna öppnas på onsdag men finns redan nu som beta. Som vanligt ska en kommande tjänst vara bättre och träffsäkrare än alla existerande. Vi får se om detta stämmer den 3. juni. Mera om Bing här.

tisdag 19 maj 2009

Synpunkter taxiservice

Läkares och lärars betygsättning på nätet har varit på tapeten under senaste veckan. Nu är det taxichaufförerna som kan få feed-back på länstyrelsens webbsidor. Blanketten finns här.

Wolfram|Alpha öppen

WolframAlpha öppnade för allmänheten igår. Verkar mycket intressant med möjligheten att få svar på frågor istället för länkar till sidor med innehåll om ämnet. Ställer du frågan x^2 sin(x) så får du detta svar. Frågar du om New York får du dessa fakta.
Snyggt, enkelt och snabbt. Lite fundersam blev jag dock med tanke på källkritiken. Hur många kommer att bemöda sig om att ta reda på varifrån fakta hämtas? Men efter att jag konstaterat att det under svarena finns en knapp för "Sources" konstaterade jag att det åtminstone inte kommer att vara sämre än vanligt "googlande".

fredag 15 maj 2009

Xnview för bildbehandling

Har ett tag sökt ett enkelt och gratis bildbehandlingsprogram. Problemet hittills har varit att de inte klarat av att göra allt jag behövt eller inte varit riktigt användarvänliga. GIMP t.ex. är ett ypperligt program men lite krångligt att använda. Xnview verkar dock vara ett vettigt program så tänker göra ett försök med det på elevers och lärares maskiner.

torsdag 14 maj 2009

Betygssättning av lärare på berusad.org

Berusad.org har skapat en tjänst där medlemmar kan betygsätta sina lärare. De namngivna lärarna får betyg sakkunnighet,trevlighet och rättvisa. (Motsvarande tjänst för privatläkare lanserades för någon dag sedan.)
Detta har upprört en hel del lärare i svenskfinland och i dagens morgonnyheter uttalade sig dataskyddsombudsmannen i fallet. Enligt honom är denna tjänst olaglig eftersom lärarna inte kan välja om de vill vara med eller inte. Intressant fråga. I de flesta fall "betygsätter" man tjänsteproducenter för att förbättra servicen och detta fungerar bra. Men dock skiljer ju lärarnas "kundgrupp" sig markant från andra på flertalet sätt.
Skrev i ett tidigare inlägg om en liknande tjänst för rikssvenska högskolor.

tisdag 12 maj 2009

Övervakning som norm?

Sitter och funderar på morgondagens föräldradiskussion vid Zacharias-Topeliusskolan och har bl.a. kollat in mediakasvatus.fi. En trevlig sida med mycket bra material och saklig info. Även här känner man sig dock tvungen att lyfta fram möjligheten att installera filter, sätta lösenord som bara vuxna känner till och lägga in tidslås trots att man annars talar om tillit och diskussion. Inget fel med dessa möjligheter men jag är lite rädd för att vi börjar se övervakning och kontroll som de naturligaste alternativen utan att dess mer reflektera över det.
Kollar man in några vanliga tidningar idag så hittar vi fransmännen som vill stänga av anslutningar med vilka skyddat material laddats ner, Stefan Wallin som vill ta i med krafttag mot ungdomars attitydproblem samt Trafikminister Anu Vehviläinen som vill övervaka all biltrafik med satellitbaserad positionsbestämning.
Har vi blivit blinda för andra allternativ?

Google tippar Eurovision Song Contest

Ska bli intressant att se hur Googles ranking av deltagarna i Eurovision Song Contest, baserat på antalet sökningar på varje deltagare, visar sig hålla sträck.

torsdag 7 maj 2009

Wolfram Alpha

Stephen Wolfram har tagit fram en ny söktjänst som torde öppnas för allmänheten i mitten på denna månad. Wolfram Alpha skiljer sig från andra söktjänster genom att ge dig svar på frågor, inte länkar till sidor som t.ex. Googles söktjänst. Frågar du "vem var president i Brasilien 1923" ska du få svaret "Artur da Silva Bernardes". (tror jag).
Eftersom tjänsten kan "förstå" kan den skilja på frågan "''When did Barack Obama visit Nicolas Sarkozy?" och ''When did Nicolas Sarkozy visit Barack Obama ?". Detta klarar inte traditionella tjänster som bygger på sökord. Ska bli spännande att se vad detta blir till.

måndag 4 maj 2009

Rättelse

I Östra Nyland från den 30 april finns en artikel om min föreläsning i Lovisanejdens högstadium den 28. Trevligt med den äran men känner mig tvungen att göra några rättelser. Kanske jag uttryckt mig otydligt men följande saker vill jag klargöra:
  • Någon regel som omöjliggör sökning av minderåriga på Internet känner jag inte till. Det jag hänvisad till var det här avtalet som ska förbättra skyddet av minderåriga på nätgemenskaper, t.ex. genom att deras profiler inte är sökbara.
  • Att ställa in sina personliga inställningar i t.ex. Facebook kan hjälpa att styra vem som ser ditt material men annars förhindrar de inte märkbart oönskade kontakter. Det hela går ju ut på att hålla kontakt med andra människor så att dra åt inställningarna på det sättet går lite emot grundtanken.
  • Flera timmars användning av Internet per dag har inget med missbruk att göra utan. Den tiden kommer många upp i. Det viktiga är inte hur mycket utan vad man gör.
  • Att man i en undersökning rangordnar saker på nätet enligt vad som upprör unga mest betyder inte att de saker som kommer lägre ner på listan inte upprör. Att ofrivilligt bli utsatt för t.ex. grov porr kan vara mycket obehagligt även om det kanske inte är det värsta.
  • Jag är inte orolig för att Internet är ett snabbt medium. Det är just den detaljen som gör Internet till den fantastiska sak den är. Däremot är det ibland lätt att bli fartblind och publicera saker som man inte riktigt hunnit tänka igenom. Det är dock nog människorna som ska lära sig att tänka efter för i detta fall hjälper nog inga tekniska spärrar.

I övrigt innehåller texten några formuleringar som inte riktigt håller sträck men där tanken tillräckligt bra kommer fram så dem går jag inte vidare in på.

Tack än en gång till deltagarna i Lovisa för en trevlig diskussionskväll.

torsdag 30 april 2009

Hockeyförbundet och Google Translate

Är själv en stor användare av Googles tjänster, bl.a. Google Translate. Att göra som Finska ishockeyförbundet och lägga in en länk dit under en svensk, engelsk och rysk flagga på förbundets webbsidor är dock lite på gränsen till dumhet.
Det fungerar ju inte så.

"Pääuutiset Top Stories
(29.4.2009)
Finland vann gruppen en ren spelet>>
Niskala och Komarovin pass, frimärken>> (29.4.2009)
Koski Korpi situationen öppna
Olli Jokinen inte hänger ner>> (29.4.2009) "

Låter som spännande nyheter men ...

tisdag 28 april 2009

Föreläsning i Lovisa

Föreläsning vid Lovisanejdens högstadieskola. Trevliga åhörare och intressanta diskussioner. På nåt sätt känns det som att diskussioner om Ungdomar/barn och IT förs på rätt nivå då alla svar innehåller så många om och men att de egentligen inte kan klassas som svar över huvudtaget. En fundering slår mig dock. Varför är majoriteten av deltagarna alltid kvinnor? Är "IT-uppfostran" nåt som ska göras av kvinnor?

måndag 27 april 2009

Interaktiv storstadsguide

Intressant kombination av Illustrerad Vetenskap och Google Earth som tar dig med på storstadsvandringar med teman som Hitlers Berlin, Revolutionens Paris, Jack Uppskärarens London, och Mozarts Wien.

SAOL

Att googla ett ord för att kontrollera stavningen är ett system som fungerar ganska bra. Vill man göra det enklare och säkrare kan Svenska Akademins ordlista vara att rekommendera Nu finns hela ordlistan på webben med liknande upplägg som det traditionella bokvarianter

fredag 24 april 2009

Bärbara datorer till alla lågstadieelever

"Alla skolelever borde få en egen laptop för att skolundervisningen inte skulle släpa efter it-samhällets utveckling. Förslaget lockar undervisningsminister Henna Virkkunen." kan man läsa i HBL. Bra tänkt men tror faktiskt finlands undervisningsminister att alla brister kan avhjälpas bara med att slänga in en massa datorer? Vore det inte skäl att fundera på pedagogiken först?
Att Microsofts direktör i Finland, Max Mickelsson, ligger bakom förslaget är ju intressant men föga överraskande. Om Volvo föreslår det ska vi säkert skaffa en bil åt alla gymnasieelever...
Att samma undervisningsminister inte riktigt kan se det nödvändigt att ta reda på om det finns allternativ till Microsoft visar redan det en hel del. Tyvärr verkar beslutsfattare inom undervisningen inte riktigt ha en aning om hur saker fungerar i den riktiga världen.

Google Similar Images

Ny bildsökningstjänst från Google, Google Similar Images, som bygger på att varje bild du söker har ett antal länkar till liknande bilder under sig. Söker du på Paris och klickar på Eifelltornet så får du upp en massa bilder på samma Eifeltorn. Enkelt men genialt.

tisdag 21 april 2009

Google News Timeline

Google har lanserat en betaversion av en ny tjänst som gör det möjligt att söka information i tidningsartiklar från en mängd olika källor. Med Google News Timeline kan du t.ex. söka tidningsartiklar som nämner ett viss person ett visst årtal. En beta version som sagt men kommer att bli riktigt bra.

måndag 20 april 2009

Hastighetstest

På den här sidan kan du kolla hur många ord/tecken per minut du skriver. Kanske mera roligt än exakt men en liten fingervisning ger det nog.

söndag 19 april 2009

Digitalt testamente

Läste en artikel i Aftonbladet om en kvinna som försökt radera sin döde sambos Facebook-profil. Artikeln är en typisk kvällstidningstext så bemödar mig inte att kommentera den men tanken är ju intressant. Vad händer med våra alster efter vi dött? Vem ska få bestämma över dem då?
Själv tycker jag det vore extremt synd om vi började radera saker efter folks död. Jag skulle ta det som en stor komplimang om min blogg eller Facebook-sida fortfarande hade besökare. Varför kunde det inte vara en hjälp i sorgearbetet för anhöriga och en plats att besöka, motsvarande en grav eller kyrka?
I brist på bättre alternativ, som jag känner till åtminstone, får detta gå som mitt testamente gällande min "digitala produktion". Jag tycker att det man lägger ut ska man stå för och vara medveten om vad det innebär. Saker jag gjort tillgängliga får vara så i framtiden också. Inget behöver stängas eller raderas.

Facebooks användarvilkor

Facebook odnar omröstning om sina användarvilkor. De fick ju hård kritik i februari för sina nya användarvillkor som ger det äganderätten till material på sidorna för gott. Det orsakade ett ramaskri och folk kräver tillbaka de gamla villkoren. Äganderätten avbryts då användaren skriver ut sig ur Facebook.
Detta blir ju intressant med Pirate Bay rättegången i åtanke. Hur går det när folk publicerat bilder och material som sprids via FB när man skriver ut sig? Dessa finns ju kvar hos övriga användare. Ska Fb:s upprätthållare då dömas till skadestånd och fängelse eftersom de sprider upphovsrättsskyddat material i sitt forum?
Nu vore det kanske dags att en gång för alla skriva om lagar och regler så de följer med tiden. Utan att ta hänsyn enbart till starka marknadsaktörer med ekonomiska intressen utan även skapa grund för ett samhälle i utveckling. Kanske FB:s systen kunde användas i större skala? Fungerar ju utmärkt i "open-sourse-världen" så varför inte i resten?

onsdag 8 april 2009

Föreläsning på gång.

Lade in den här bilden från min mobiltelefon för att demonstrera hur snabbt och enkelt det är att lägga ut bilder på nätet.


Föräldradiskussion

Ska diskutera IT-användning med föräldrar i Degerby skola idag. Denna gång har skolan elever i årskurserna 1-6.
Tänkte igen börja med det tyska klippet som jag tycker beskriver en del ganska bra. Saker finns där, vi kan inte låsa in oss och förneka det så vi är tvungen att lära oss (och framför allt barnen) hur man klarar sig i livet. Inget nytt med det. Som det saden på radion i morse: Man har alltid lärt barn hur man klarar sig i trafiken, hur trafikljus fungerar. Samma sak gäller med nätanvändning. Man måste ta tid att sätta sig ner och tillsammans diskutera hur det fungerar. Problemet är ju bara att trafikljus är ganska konstanta, de har funnits när vi själva var unga och ganska sällan försöker nån lägga ut falska trafikljus för att lura ut folk på vägen.
Därför tror jag att såna här diskussioner kan fylla sin funktion. Tillsammans fundera och titta på vad man lite gör på nätet, varför och vad man bör tänka på. Då är det lättare att förstå och kunna diskutera.

Tänkte titta lite på följande saker:
Tidsanvändning och till vad den används.


Statistik från Skolbarn.fi

Exempel på "barn-sajter"
Buu-klubben
Miniclip

De mest omtalade gemenskaperna för tillfället
Facebook
IRC-galleria

Spel
WoW
Travian
HabboHotell

Fildelning och lagar brukar också komma upp eftersom det ständigt är på tapeten i medier. Eftersom jag inte är jurist brukar jag försöka undvika detta och istället fundera på etiska sidan av samma mynt.
BitTorrent
PiratBay

lördag 4 april 2009

E-böcker från bibliotek

Lånade för första gången en e-bok via Helmet idag. (Motsvarande finns i de flesta bibliotekssystem, t.ex. Fredrika som kanske var den första). Systemet har funnits länge men av någon orsak har det aldrig blivit av för mig. Symboliskt lånade jag Acrobat 6 av Juhani Tarvainen. Två orsaker till detta. Det var det program som hjälpen sade att jag behövde och olika instruktionsböcker är det jag främst kan tänka mig läsa i e-format.
Valde lånetiden en dag (andra alternativet sju) och laddade ner. Inget fungerade. Jag är inte helt borta vad gäller IT så kom ganska snabbt underfund med att jag behöver ha Adobe Digital Editions i min Acrobat Reader (finns förresten bara från version 8 och framåt) innan jag laddar ner den och inte spara den utan välja "Öppna i". Nästa bok gick riktigt bra att låna och läsa och det riktigt fina detaljen är att jag kan, men behöver inte, returnera den eftersom detta sker automatiskt när tiden är ute. Den detaljen är viktig för mig eftersom återlämningen vanligtvis kostar mig mera i böter än vad det hade kostat att köpa boken.
Vill du låna e-böcker härifrån men känner dig osäker får du lära dig finska. De instruktionerna är uppdaterade och fungerar medan de svenska är så föråldrade och bristfälliga att du knappast har nån nytta av dem Får hoppas att upprätthållarna skärper sig på den fronten snabbt.

onsdag 1 april 2009

Nya lagar

Idag träder IPRED-lagen i kraft i Sverige som ger upphovsrättsinnehavare rätt att kräva identifieringsuppgifter av Internetleverantörer för att spåra datorer som laddar upp eller ner upphovsrättsskyddat material.
I finland vill vi ju inte vara sämre med att skapa tveksamma lagar så nu har Åbo hovrätt slagit fast att det är olagligt att surfa på grannens oskyddade trådlösa nätverk. Intressant att man kan bli dömd för ett brott man inte är medveten om att man begår. Hur är det om man sitter på ett café med gratis WLAN men i misstag ansluter till nätet från våningen ovanför? Eller som vi har det här på skolan. Vi har ett eget WLAN som vi vill använda eftersom det bara är genom det som vi når resurser i det egna nätverket. Tyvärr har vi i närheten ett trådlöst nätverk (som dessutom heter default) som datorerna allt för ofta ansluter till. Vi är alltså brottslingar här, erkännes.
Vore det inte på sin plats att man innan man kommer med liknande lagar och domar försöker skydda folk från att begå brott i misstag? Alla routrar kanske borde levereras med ett färdigt inbyggt lösenord Detta skulle göra det omöjligt att ansluta i misstag, även om lösenordet vore samma i alla burkar. På samma sätt borde vi komma ihåg att för några år sedan var det inte olagligt all ladda ner material. Att därifrån på några år gå till att ge upphovsrättsinnehavare polisiära rättigheter gör inget gott för folks förtroende för rättsväsendet.

Snart tror jag att rättsväsendet bygger på samma sorts fakta och logik som Liza Marklunds krönika om fildening. Det att all fakta var total lögn och keybordistens inlägg "Det fungerar ju i Kina" säger en hel del.

fredag 27 mars 2009

Oopsy & Trixy

Oopsy & Trixy lanserades för ett tag sen av företaget NetClean. Tanken är att programmet ska lära barn och ungdomar vad som är rätt beteende på nätet. Vad man kan säga och publicera samt skydda barnet för inkommande kommunikation.
Tanken är god men jag har mina tvivel att algoritmer, hur avancerade och lärande de än är, kan klara av den mänskliga hjärnan. Hittills har ju ingen lyckats med automatisk filtrering. Däremot är risken stor att man sopar riktiga problem under mattan och känner sig nöjd.

onsdag 25 mars 2009

studentertyckertill.se

studentertyckertill.se har svenska studerande möjlighet att betygsätta skolor, kurser och föreläsare. Tanken är att skapa en oberoende vägledning för studerande. Kanske inte helt fel. Hittils verkar det vara beröm som frodas på sajten. De kurser och föreläsare som får betyg har i regel fått mycket goda sådana.

Ipredator

Nu kör PirateBay igång sin Ipredator som ska omöjliggöra spårning av fildelare. Knappast oväntat men intressant på sitt sätt. Den fungerar genom VPN och kommer att kosta ca 5€ i månaden. Fildelningens popularitet har ju hittills långt verkat bero på att det är enkelt och gratis. Med denna tjänst blir det genast krångligare och avgiftsbelagt. Kvarstår populariteten betyder det väl att den närmast beror på pris (möjligtvis ideologi). Annars kunde man ju lika gärna använda motsvarande "kommersiella" (sade nästan lagliga) tjänst?

torsdag 19 mars 2009

Censur av nätet

Har tagit del av en del artiklar i tidningar om hur kommuner och företag stänger av vissa sidor t.ex. Facebook. Motiveringen har varit två. Risk för skadeprogram och att man ska jobba inte hänga på nätet. Den första punkten kan man knappast ifrågasätta. Det utgör en risk men isåfall borde man väl stänga av alla riskfyllda tjänster inte enstaka? Den andra är ju också i princip sann men...
Tror det klipp som visades i Tv-nytt från ett gymnasium i Kokkola förklarar saken bra. Lappar på datorerna sade "Datorer är till för arbete och e-post"! Vi har alltså en generation ansvariga som lever kvar i den tron att e-post är ett effektivt sätt att kommunicera medan allt nätverkande bara är lek. Samma sak som när Internet ansågs vara ett störande moment på arbetsplatser för inte så många år sen. Man skulle jobba och inte surfa.
Hur som helst. Om arbetsgivare vill hindra sina anställda att jobba effektivt och dessutom trivas på jobbet så får de väl stå för det. De betalar ju för det nöjet. Det som däremot inte är ok är att om hela kommuner stänger av nätet så stryker också många skolor med. vi kan inte utbilda morgondagens arbetskraft/medborgare utan tillgång till, om inte morgondagens så åtminstone dagens, verklighet och möjligheter.

tisdag 17 mars 2009

New Facebook

11 mars lanserade Facebook sin nya Homepage och News feed (intressant att jag inte har en aning om vad det heter på svenska). Som allting nytt är åsikterna blandade. Personligen gillar jag den inte och tror att Facebook har gjort ett misstag. Dagens informationssamhälle behöver inte ett forum där du får all information som finns. Det du behöver är möjligheten att anpassa informationsflödet så att du får vad du är intresserad av. FB ger dig bara möjligheten att välja från vem du får information, inte vilken. För inte kan det väl vara så att man ser ekonomiska möjligheter att lägga till applikationer som skickar dig information (läs reklam) som du inte kan blockera utan att samtidigt stänga ute dina vänner?
Snart är väl min "feed" full med "Var är din närmaste k-butik" eller "Var får du billigast korv"-quizar.